eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Radar screen background. Vector sonar illustration. Military scan system.
Nyitókép: Ket4up/Getty Images

Szintet ugrik Lettország, jöhet a "drónhadsereg"

Lettország 20 millió eurót (körülbelül 7,7 milliárd forint) fektet be drónok fejlesztésébe - ismertette hétfőn Andris Spruds lett védelmi miniszter Rigában.

"Átvitt értelemben egy drónhadsereg felállításáról beszélhetünk" - hangoztatta a tárcavezető.

Mint mondta, az összegből befektetésekre, az infrastruktúrára, illetve a drónok beszerzésére is jut többek között lett cégektől.

Spruds hangsúlyozta, hogy a lett ipar képes a megfelelő technológiával ezeket az eszközöket a saját haderő és Ukrajna támogatására is előállítani. Az elképzelések szerint a nyáron egy kísérleti telepet is kialakítanak a Selija katonai támaszponton, ezen felül pedig drónpilótákat képeznek ki a védelmi ágazat különböző szintjein. Hozzátette, hogy a hónap végén ötletbörzét is tartanak "Drónok Ukrajnának" jeligével.

Lettország Nagy-Britanniával közösen vezet egy egytucat országból álló összefogást, amely egymillió drón szállítására vállalt kötelezettséget a kijevi vezetés részére.

A résztvevők egyebek között arra vállalkoztak, hogy forrásokat szabadítanak fel a dróngyártásra, illetve arra, hogy pilóta nélküli repülőeszközöket és alkatrészeket küldenek Ukrajnába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×