eur:
392.94
usd:
363.37
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Javier Milei, a jobboldali A Szabadság Előretör párt jelöltje győzelmi beszédet tart az argentin elnökválasztás második fordulója után, 2023. november 19-én Buenos Airesben.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Kormányátalakítás - tarthatatlanná váltak a nézeteltérések az argentin kabinetben

Öt hónapos kormányának első kabinetátalakításában Javier Milei argentin elnök hétfő este elfogadta Nicolás Posse kabinetfőnök lemondását, miközben a kormány által tervezett mélyreható gazdasági reformok miatt jelentős feszültségek alakultak ki a társadalomban.

A kabineten belüli nézeteltérésekre hivatkozva távozó politikus helyére az államfő Guillermo Francos jelenlegi belügyminisztert nevezte ki.

Az elnöki rendszerű Argentína alkotmánya szerint a kabinetfőnök a legmagasabb rangú miniszter, és az egyetlen, aki politikailag elszámoltatható a parlament előtt.

"Dr. Guillermo Francos veszi át a miniszteri kabinet vezetőjének szerepét azzal a céllal, hogy megerősítse az intézmény politikai erejét" - jelentette be a kormány az X közösségi oldalon ismertetett közleményében.

Guillermo Francos Argentína képviselője volt az Amerika-közi Fejlesztési Banknál, majd fontos szerepet játszott Javier Milei választási kampányában. A kormányon belül is kulcsfigurája annak a pénzügyi megszorításokat is tartalmazó, privatizációs és a gazdaság deregulációját célzó programnak, amelyet az elnök 2023. decemberi hatalomra kerülésekor elkezdett végrehajtani.

A kabinetátalakítás különösen kényes pillanatban történik Milei számára, miután reformjainak keresztülvitele újra és újra akadályokba ütközik a kongresszusban, az államkötvények és a helyi valuta árfolyamának emelkedése megtorpanni látszik.

Azt, hogy mi lesz Posse következő kormányzati szerepe, várhatóan a következő napokban jelentik be - derült ki a közleményből.

A távozó kabinetfőnök Luis Caputo gazdasági miniszterrel együtt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott adósságtárgyalásokon részt vevő csapat kulcsembere volt.

A Milei által szorgalmazott gazdasági reformok között szerepel az állami vállalatok privatizációja, valamint olyan pénzügyi megszorító intézkedések, amelyekkel a cél az elhúzódó gazdasági válság megfordítása, a csaknem háromszáz százalékos infláció visszaszorítása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×