eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A veteránügyi iroda romos épülete a texasi Temple-ben 2024. május 23-án, miután tornádó pusztított a térségben. A helyi tűzoltóparancsnok szerint mintegy harminc ember megsérült és több mint 500 lakóházban és üzlethelyiségben károk keletkeztek.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Davis

Két gyerek is meghalt az amerikai tornádókban

Az Egyesült Államok középső részén tovább emelkedett a hétvégi viharok halálos áldozatainak száma

Az Egyesült Államok középső részén tovább emelkedett a hétvégi viharok és tornádók halálos áldozatainak száma, és a sérültek száma is jóval meghaladta a százat hétfőre.

A hétfői összesítés szerint legkevesebb 20 ember vesztette életét Texas, Oklahoma, Arkansas és Kentucky államban a szombat éjszaka és vasárnap reggel kialakult ítéletidőben.

Texas északi részén, Dallas közelében heten haltak meg, és több mint százan megsérültek, a legtöbben, amikor egy autópálya-pihenő, és benzinkút épületegyüttesében kerestek menedéket, amelyen tornádó haladt keresztül - közölte a Cooke megyei rendőrfőnök. Ray Sappington arról is beszámolt, hogy a halottak között két gyerek van. A szomszédos Denton megyében a tornádó számos lakóházat döntött össze, és nyaralóautót rongált meg, illetve kapott a levegőbe Lake Ray Roberts Marina településen, ami egy helyi tó partján épült pihenőváros. Greg Abbot kormányzó az állam négy megyéjét nyilvánította katasztrófasújtotta területté.

Arkansas államból legkevesebb nyolc ember halálát kötik a viharzóna átvonulásához. Szerte az állam területén többen tornádókban lelték halálukat, mások a súlyos vihar következtében, és sokan megsérültek a hatóságok közlése szerint. A viharok következményeként az állam több városában gázszivárgásról érkeztek jelentések, ezért arra kérték a lakosságot, hogy amennyiben gázszagot éreznek otthonukban, azonnal hagyják el az épületet, és riasszák a hatóságokat.

Oklahoma állam északkeleti részén két halálos áldozatról és több sérültről számoltak be a vészhelyzet-kezeléssel foglalkozó hatóságok.

A viharcella útjába eső Kentucky államból is több halálos áldozatról érkezett jelentés. Volt, akinek fa dőlt a házára és így vesztette életét. Andy Beshear, az állam kormányzója öt megye egyes területein hirdetett vészhelyzetet.

Az Egyesült Államok fegyveres erőinek kötelékében elesett emberek előtt tisztelgő nemzeti ünnep, a május utolsó hétfőjén tartott Emlékezet Napja hosszú hétvégéjén pusztító viharok következményeként vasárnap mintegy 300 ezer háztartás volt áram nélkül az Egyesült Államok középső államaiban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×