eur:
395.16
usd:
368.2
bux:
72288.23
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Unsplash

Ismét kitört Indonéziában az Ibu vulkán - videó

A tűzhányó miatt egyelőre nem kellett senkit sem evakuálni, bár a környékét több kilométeres sugarú körben lezárták.

Öt kilométer magas szürke hamufelhőt kilövellve helyi idő szerint hétfőn reggel ismét kitört az indonéziai Halmahera szigeten álló Ibu vulkán - közölte az indonéz Vulkanológiai és Földtani Veszélyelhárító Központ (PVMBG).

Az 1300 méterrel a tengerszint felett magasodó Ibu vulkán aktivitása miatti készültséget a négyes fokozatú skálán a hármas veszélyességi szintre emelték.

A vulkán az év eleje óta már több mint 80 alakalommal tört ki

- mondta el az intézet vezetője, Hendra Gunawan hozzáfűzve, hogy belépési tilalmat rendeltek el a vulkáni krátertől öt kilométeres sugarú körzetben. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a vulkán környékén a hamueső miatt maszk viselése ajánlott.

Az Ibunál már a múlt héten is észleltek kisebb kitöréseket. A hétfői kitörés, amely nagy dübörgéssel járt, a PVMBG tájékoztatása szerint öt percig tartott. A hatóságok nem rendeltek el kitelepítést.

Az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekvő Indonéziában 127 működő vulkán található. Gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések. Áprilisban Észak-Szulavézi tartományban a Ruang-szigeti vulkán kitörése miatt 12 ezer embert kellett evakuálni.

A kitörésről és a füstoszlopról készült látványos videót itt tekintheti meg:

(Nyitóképünk illusztráció)

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás az Arénában: ha Trump fegyelmezett marad, megtarthatja előnyét

Magyarics Tamás az Arénában: ha Trump fegyelmezett marad, megtarthatja előnyét

Ha Joe Biden helyett új jelöltet állítanának a demokraták, az példátlan lenne az amerikai elnökválasztások történetében – mondta Magyarics Tamás, az ELTE professzor emeritusa, külpolitikai szakértő. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az elnökjelölti vita következményeiről, a lehetséges forgatókönyvekről és a Donald Trump elleni perek jelentőségéről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×