eur:
385.65
usd:
355.1
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Sulyok Tamás köztársasági elnök (j) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt a Sándor-palota Kék szalonjában 2024. május 9-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.

A Sándor-palotában tartott plenáris találkozón Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette, hogy a két ország közötti együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet és bizalom. A kínai elnök egy magyar közmondást is idézett, miszerint: "Bajban ismerszik meg az igaz barát."

Sulyok Tamás ezzel kapcsolatban felidézte Magyarország alaptörvényét, amely kimondja: "Tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ összes nemzetével".

Magyarország a keleti-nyugati együttműködésben nem veszélyt, hanem lehetőséget lát, ezért Magyarország továbbra is kész arra, hogy hidat képezzen Kelet és Nyugat között - tette hozzá a magyar államfő.

A felek egyetértettek abban, hogy a jó politikai kapcsolatok és a kölcsönös bizalom erős és szilárd alapot biztosítottak és biztosítanak a gazdasági, kereskedelmi, befektetési és személyes kapcsolatok bővüléséhez. A gazdasági kapcsolatok erősödésének gyakorlati megvalósulása

  • a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése, és az, hogy
  • hamarosan hét kínai nagyvárosba indul közvetlen légijárat Budapestről, továbbá
  • Magyarország kezdeményezettje lett Kína vízummentességi programjának.

A két ország között létrejött oktatási kapcsolatok eredményeként a 2022/2023-as őszi szemeszterben Kínából 2481 hallgató tanult Magyarországon, ami azt mutatja, hogy népszerűek a magyar egyetemek a kínai hallgatók körében. Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban működik Magyarországon, ahol Európában egyedülálló módon az oktatás magyar és kínai nyelven folyik.

Az öt legnagyobb magyar városban - Budapest, Szeged, Miskolc, Pécs, Debrecen - működik Konfuciusz Intézet.

Magyarország fontos lépéseket tett a zöld elektromos autóipari átállás területén, melynek további lendületet ad, hogy

  • a kínai BYD, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója az első európai autógyárát Szegeden hozza létre,
  • a CATL 3000 milliárd forint (8,3 milliárd dollár) értékű debreceni befektetése Magyarország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása.

Hszi Csin-ping megköszönte a rendkívül szívélyes fogadtatás és az őszinet baráti viszony megnyilvánulásait.

A kínai államfő sok sikert kívánt Magyarország soros EU-elnökségéhez, reményét fejezve ki a kapcsolatok mélyítése és a pragmatikus együttműködés előmozdítása iránt.

A hivatalos látogatás végén a kínai államfő meghívta a magyar köztársasági elnököt Pekingbe. A meghívást Sulyok Tamás elfogadta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×