eur:
387.01
usd:
356.46
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Az április 8-i országgyűlési választásra leadott levélszavazatokat tartalmazó urna a kolozsvári főkonzulátuson 2018. március 26-án. Ettől a naptól és csak személyesen vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken. A 118 külképviselet közül csak a 12 kijelölt külképviseleteken (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Kijev, Lendva) lehet átvenni a szavazási levélcsomagot. Lehetőség van arra, hogy a szavazólap és a nyilatkozat kitöltése után a választópolgár a külképviseleten leadja szavazatát. A levélben szavazók csak országos pártlistára szavazhatnak.
Nyitókép: Biró István

Visszalépett Karácsony Gergely legfiatalabb kihívója

Visszalépett Kolek Márton Ottó független jelölt a főpolgármesteri címért való küzdelemből. Ő a második jelölt, aki pár napon belül úgy döntött, hogy meg sem próbálja összeszedni az induláshoz szükséges 5 ezer aláírást, és nem indul.

Május 2-án Kolek Márton Ottó független jelölt neve mellett jelent meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) oldalán a megjegyzés, hogy „nem kíván indulni“, ezzel 11-re csökkent Karácsony Gergely főpolgármester aktuális kihívóinak száma – számolt be a hvg.hu. A szintén független indulóként bejelentkezett Simon Szilárd Attila hétfőn döntött ugyanígy.

Kolek a lapnak korábban úgy nyilatkozott, azért szeretne indulni a főpolgármesteri címért, mert „Budapest az elmúlt időszakban be nem tartott ígéretek csapdájába zuhant”, de ő „Budapest fejlődését és az emberek jólétét garantáló” programot írt. Ennek négy fő pontja:

  • a korrupció megszüntetése,
  • nagyobb köztisztaság,
  • reintegrációs program hajléktalanoknak, és
  • a dugók megszüntetése volt.

A Fővárosi Választási Iroda a lappal azt közölte, hogy Kolek Márton Ottó felvette az ajánlóíveket, majd később hiánytalanul vissza is vitte azokat, valamint „a visszalépését úgy jelentette be, hogy annak okát nem fedte fel”.

Kolek Márton Ottó visszalépésével Karácsony Gergely kihívóinak száma 11-re redukálódott. Ők az alábbiak (ábécésorrendben): Ács László (független), Ferenczik József (Új Magyar Birodalmi Mozgalom), Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom), Kajtor Gábor (Szabad Ország Mozgalom), Kovács János (Nemzetegyesítő Mozgalom), Kovács János (független), Nimmervol Márk Erik (független), Révész Ferenc (független), Szentkirályi Alexandra (Fidesz–KDNP), Torda Dávid (független) és Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP) – emlékeztet az Index.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×