eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna
Gyászszalag a Sydney-i Operaházon 2024. április 15-én. Két nappal korábban egy késes támadó megölt hat embert, tizenkettőt pedig megsebesített egy sydney-i bevásárlóközpontban, mielőtt agyonlőtték. Ausztráliában április 15-re nemzeti gyásznapot hirdettek.
Nyitókép: Mark Baker

Gigarazziát tartott az ausztrál rendőrség, súlyos oka volt rá

Átfogó művelet keretében házkutatásokat tartottak a hatóságok Sydneyben, az ausztrál nagyvárosban április 15-én történt templomi késes támadással összefüggésben - jelentette a szövetségi és új-dél-walesi állami rendőrség, valamint az Ausztrál Biztonsági Hírszerző Szervezet közös terrorelhárítási csoportja.

David Hudson, az új-dél-walesi rendőrfőkapitány helyettese elmondta: a több mint 400 rendőr részvételével lezajlott nagyszabású akcióban, melynek során összesen 13 ingatlanban tartottak házkutatást Sydney délnyugati részén, a rendőrség hét tinédzsert vett őrizetbe.

A most letartóztatott 15 és 17 év közötti fiatalok mindegyike egy "vallási indíttatású, erőszakos és szélsőséges ideológiát követő" hálózathoz tartozott, amelynek az április 15-i templomi támadás feltételezett elkövetője is tagja volt. Az akciót követően további öt előállított tinédzsert hallgatott ki a terrorizmusellenes csoport és a szélsőségesek által elkövetett bűncselekményekre, valamint a szervezett bűnözésre szakosodott új-dél-wales-i bűnügyi bizottság - fűzte hozzá.

Krissy Barrett, az ausztrál szövetségi rendőrség helyettes vezetője ugyanakkor azt közölte, hogy a házkutatások során a nyomozók nem találtak konkrét célpontok ellen tervezett, erőszakos cselekményre vonatkozó bizonyítékokat.

Reece Kershaw szövetségi rendőrfőnök korábban annyit közölt, hogy összevont hatósági akciót a további tervezett terrorcselekmények megakadályozása céljából indították, és "a közbiztonságot jelenleg nem fenyegeti veszély".

A Krisztus, a Jó Pásztor (Christ The Good Shepherd Church) nevű asszír keresztény templomban április 15-én elkövetett, a rendőrség által terrorcselekménynek minősített támadás 16 éves gyanúsítottja ellen múlt pénteken emelt vádat az ügyészség.

A tinédzser a szemtanúk szerint arabul beszélt Mohamed próféta megsértéséről, miután az élőben, online közvetített istentisztelet alatt késsel többször is megszúrta Mar Mari Emmanuel püspököt és Isaac Royel tiszteletest.

Csupán két nappal a templomi támadás előtt egy férfi Sydney felkapott keleti városrészében, a Westfield Bondi Junction bevásárlóközpontban szintén késsel megölt hat embert, további nyolcat pedig megsebesített. A hatóságok ebben az ügyben azonban kizárták, hogy terrorcselekményt történt volna, az elkövető ugyanis kifejezetten nőket vett célba.

Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×