eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Peter Pellegrini szlovák parlamenti elnök, a Hang (Hlas-SD) párt vezetője, elnökjelölt a sajtónak nyilatkozik az államfőválasztás második fordulóját követő eredményváró rendezvényre érkezésekor Pozsonyban 2024. április 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Megvan a szlovák elnökválasztás nem hivatalos végeredménye

Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke győzött a nem hivatalos végeredmények szerint szlovák államfőválasztás szombaton tartott második, döntő fordulójában.

A szavazatok megszámlálása után Peter Pellegrini a választás nem hivatalos győztese, a voksok 53,12 százalékát szerezte meg, 1 409 255-en szavaztak rá. Ellenfele, Ivan Korcok 46,87 százalékot szerzett, összesen 1 243 709-en támogatták – derült ki a szlovák Statisztikai Hivatal által közzétett adatokból valamennyi szavazókör választási jegyzőkönyvének összegzése után.

Az államfőválasztás két héttel korábban tartott első köréből a mostani második fordulóba Ivan Korcok a szavazatok 42,5 százalékát megszerezve jutott tovább, Peter Pellegrini, akkor a voksok 37 százalékát kapta. A választás hivatalos végeredményének nyilvánosságra hozatala vasárnap délelőtt 10 órakor várható. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem kell megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elégséges a szavazáson résztvevők többségének voksa.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×