eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Meirav Eijon Sahár, Izrael állandó ENSZ-képviselője beszél az Emberi Jogi Tanács 55. ülésszakán tartott szavazás után a világszervezet genfi székházában 2024. április 5-én. A testület által elfogadott határozat értelmében arra szólítja fel az országokat, hogy hagyjanak fel fegyverek eladásával vagy szállításával Izraelbe, amelynek célja, hogy segítsen megakadályozni a palesztinok elleni jogsértéseket Izrael gázai hadjárata során. A 47 tagú tanács 28-6 arányban megszavazta a határozatot 13 tartózkodás mellett.
Nyitókép: Salvatore Di Nolfi

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa határozatot fogadott el Izrael felelősségre vonásának ügyében

A határozatra 28 ország szavazott igennel, 13 tartózkodott, hat pedig ellenezte, köztük az Egyesült Államok és Németország.

A dokumentumban kiemelték "az elszámoltathatóság biztosításának szükségességét" a nemzetközi emberi jogi törvények megsértésével kapcsolatban, hogy "véget lehessen vetni a büntetlenségnek".

A testület "mély aggodalmát fejezte ki az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértéséről szóló jelentések miatt, köztük a megszállt palesztin területeken feltehetőleg elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt".

Meirav Eilon Sahar, Izrael genfi ENSZ-nagykövete azzal vádolta a tanácsot, hogy "már régen cserbenhagyta az izraeli népet, és régóta a Hamászt védi".

A szavazás előtt kijelentette: "a határozat szerint Izraelnek nincs joga megvédeni a népét, míg a Hamász (palesztin iszlamista terrorszervezetnek) minden joga megvan ahhoz, hogy ártatlan izraelieket gyilkoljon és kínozzon". Hozzátette: "Az 'igen' szavazat a Hamászra leadott szavazat".

Az Egyesült Államok azért szavazott a határozat ellen, mert nem szerepel benne a Hamász konkrét elítélése az október 7-i támadás miatt, és mert az nem terrortámadásként szerepel benne. Azt viszont kijelentette Washington, hogy szövetségese, Izrael nem tett meg minden tőle telhetőt a polgári lakosságot érő károk mérséklése érdekében.

Michele Taylor amerikai nagykövet az Emberi Jogi Tanács ülésén emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok többször felszólította Izraelt: a Hamász elleni hadművelettel párhuzamosan kezdjen bele humanitárius műveletbe is a polgári áldozatok elkerülése és annak érdekében, hogy a segélyszervezetek biztonságosan végezhessék munkájukat.

"Ez nem történt meg, és mindössze hat hónap alatt több segélymunkás halt meg ebben a konfliktusban, mint korunk bármelyik másik háborújában" - hangsúlyozta.

A címlapon Meirav Eijon Sahár, Izrael állandó ENSZ-képviselője

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×