eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatói a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ankarai központjánál a török helyhatósági választások napján, 2024. március 31-én.
Nyitókép: Necati Savas

Váratlanul nagyot nyert az ellenzék Törökországban az önkormányzati választásokon

A Köztársasági Néppárt nyerte el a legtöbb tisztséget a törökországi helyhatósági választásokon - közölte hétfőn a központi választási bizottság vezetője, bár a hivatalos végeredményeket még nem tették közzé.

Ahmet Yener szerint a CHP az előzetes eredmények szerint a 81 nagyvárosi polgármesteri tisztségből 35-öt tudott megszerezni.

Recep Tayyip Erdogan elnök pártja, az Igazság és Fejlődés (AKP) ezzel 2002-es alapítása óta most először a második helyre került 24 elnyert polgármesteri poszttal.

A kurdbarát DEM párt tíz polgármesteri helyet szerzett, az Erdogan vezette kormánypárttal szövetséges, nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) nyolcat, az iszlamista Yeniden Refah párt pedig kettőt - ismertette az adatokat Yener.

A választási részvétel alacsonyabb volt a korábbi helyi választásokon mérteknél, Yener szerint 78,1 és 80,7 százalék között mozgott. Az Anadolu hírügynökség beszámolója szerint 2019-ben a választók 84 százaléka adta le voksát.

"Nem értük el azt az eredményt, amelyet akartunk, illetve amelyben reménykedtünk"

- mondta még vasárnap késő este Erdogan támogatóihoz intézett beszédében Ankarában.

Kijelentette, hogy tiszteletben tartja a török nemzet döntését. Hangsúlyozta egyúttal, hogy ez nem "a vég", hanem "egy fordulópont" az AKP számára annak érdekében, hogy azonosítsák és kijavítsák a hibákat. "Köszönhetően állampolgáraink észszerűségének, a török demokrácia ismételten megmutatta érettségét" - tette hozzá.

Az előzetes - még nem hivatalos eredmények - szerint, amelyeket az Anadolu ismertetett, a szavazatok csaknem teljes összesítése mellett Ekrem Imamoglu, a CHP jelöltje maradt Isztambul polgármestere a voksok mintegy 51 százalékának elnyerésével, kihívója, Murat Kurum (AKP) a szavazatok hozzávetőleg 40 százalékát kapta meg.

Az Anadolu szerint a fővárosban, Anakarában is a hivatalban lévő polgármester, Mansur Yavas (CHP) több mint húsz százalékponttal vezet AKP-s kihívója előtt.

Fotó: Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatói a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ankarai központjánál a török helyhatósági választások napján.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×