eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Picture of conventionnal missile warheads, Russian made, on a rocket launcher, orientated towards a blue sky. A warhead is the explosive or toxic material that is delivered by a missile, rocket, or torpedo. It is a type of bomb.
Nyitókép: BalkansCat/Getty Images

Jókora lyukat üt Európa a NATO költségvetésén

A NATO európai tagjainak évente 56 milliárd euróval többet kellene előteremteniük ahhoz, hogy teljesíteni tudják a szövetség által előírt védelmi kiadási szintet.

A lemaradóké egyben a legnagyobb adósság és költségvetési hiány is a blokkon belül - derül ki a vg.hu szemléje szerint a német Ifo Intézet által a Financial Timesnak készített kutatásból.

A NATO által a bruttó hazai termék 2 százalékának elérésére vonatkozó védelmi kiadási céloktól az uniós tagállamok jelentős része el van maradva, köztük Olaszország, Spanyolország és Belgium is, amelyeknek egyben a legmagasabb az adósság- és költségvetésihiány-szintjük a blokkon belül.

A legjobban Németország van lemaradva, amely tavaly 14 milliárd euróval kevesebbet költött, mint amennyire szükség lett volna. Igaz, Berlin az elmúlt évtizedben az inflációval kiigazítva a felére csökkentette a különbséget, és idén teljesen meg akarja szüntetni, de sok más tagállam egyhamar nem tudja behozni a lemaradást.

Bár a NATO költségvetéséből hiányzó összeg az elmúlt évtizedben a felére csökkent, a fennmaradó összeget valószínűleg a közeljövőben nem fogják tudni lerakni az asztalra az országok. Főként azok nem, amelyeket a magas adósságállományuk és a magas kamatköltségeik sújtanak - olvasható a kutatásban.

Az egyetlen igazi megoldás a kiadások csökkentése más területeken – mondta Marcel Schlepper, az Ifo közgazdásza. Szerinte azonban ez a megoldás súlyos akadályokba ütközhet, ahogy ezt a németeknél láthattuk: a mezőgazdasági támogatások csökkentése heves gazdatüntetéseket robbantott ki.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×