eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
GRUENHEIDE, GERMANY - MARCH 25: In this aerial view newly completed Tesla Model Y electric cars stand at the new Tesla Gigafactory electric car manufacturing plant on March 25, 2022 near Gruenheide, Germany. The new plant, officially called the Gigafactory Berlin-Brandenburg, officially opened on March 22 with an event with German Chancellor Olaf Scholz and Tesla CEO Elon Musk. The new plant is producing the Model Y as well as electric car batteries.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

Döntött a bíróság: mégis össztűz alatt maradhat a Tesla

A rendőrség felszámolta volna a berlini Tesla-gyár bővítése ellen tiltakozó környezetvédők táborát, csakhogy a potsdami bíróság másképp döntött.

Az elmúlt hét közepén véget ért többnapos kényszerszünet után ismét beindult az elektromos autók gyártása a Berlin közelében lévő grünheidei Tesla-üzemben. A több mint 12 ezer alkalmazottat foglalkoztató, Elon Musk tulajdonában lévő gyár a beszámolók szerint zavartalanul üzemel, egyelőre a tervezett bővítés ellen tiltakozó helyi lakók, illetve a környezetvédők akciói is abbamaradtak.

A nagy nemzetközi visszhangot kiváltó egyhetes leállást nem a környezetvédők okozták. Egy, a német hatóságok által korábban alig ismert szélsőbaloldali csoport vállalta a felelősséget a történtekért. A Vulkangruppe (Vulkáncsoport) ugyanis Musk üzemét célba véve megbénította a környék áramellátását, ami a gyár leállását eredményezte. Az áramkimaradás miatt a gyár nyolc napig nem üzemelt, a különös terrortámadás pedig becslések szerint több százmillió eurós veszteséget okozott.

A Tesla-üzem működése két táborra osztotta Grünheide, illetve a környék lakosságát. Az ott élők jelentős részének a gyár egyben a biztonságos megélhetést garantálta, ugyanakkor a térség lakónak egy része környezetvédő szervezetek támogatásával különböző akciókkal tiltakozott a gyár tervezett bővítése és az ezzel járó erdőirtások ellen.

A tiltakozók bejelentették, hogy akcióikkal nem hagynak fel, ennek ellenére a rendőrségtől ultimátumot kaptak táboruk felszámolására, a határidő azonban már néhány napja lejárt. A legújabb fejlemény viszont az, hogy a tartományi főváros, Potsdam közigazgatási bírósága felülbírálta a rendőrség korábbi döntését.

A tiltakozás folytatódhat tovább, a tüntetőknek nem kell lebontaniuk többnyire kisebb faházakból álló táboraikat.

A potsdami bírósági döntés ellen fellebbezés nyújtható be, elemzők szerint azonban kevés a valószínűsége annak, hogy a Berlin-brandenburgi felsőbb közigazgatási bíróság a határozat ellen foglalna állást.

A tábor lakói – jelenleg mintegy 80 fő – üdvözöltek a döntést, hangsúlyozták, hogy a tiltakozást mindaddig folytatni kívánják, míg a gyár bővítése nem kerül le a napirendről. "A demokrácia és a jogállamiság minimuma az, amit elértünk. Egyelőre fellélegezhetünk" – kommentálták a bírósági határozatot.

A tartomány belügyminisztere egyelőre nem volt hajlandó kommentálni a döntést.

A történteknek ugyanakkor országos kihatása is lehet. Legalábbis erre utal a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetőjének nyilatkozata, mert a Tesla gyárát ért támadás után baloldali szélsőségesek hasonló erőszakos akcióinak veszélyére figyelmeztetett. Holger Münch szerint változik a fenyegetettségi helyzet. Feltételezése szerint

a Tesla üzemének áramellátását megbénító támadás "ösztönzőt" jelenthet a kritikus infrastruktúra elleni hasonló akciókhoz.

Az ilyen jellegű támadásokat ugyan nem lehet teljesen megfékezni, de a védekezést erősíteni kell – jelentette ki a BKA elnöke.

Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×