eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
FSO Safer tanker Jemen partjai előtt.
Nyitókép: United Nations

Az angol kórházakban azért az orosz gáz az úr

Az Egyesült Királyság állami intézményei a szankciók ellenére továbbra is orosz gázzal fűtenek.

Az angol kormány korábban azzal dicsekedett, hogy kiűzik Putyint az energiapiacról, de ez valójában nincs így – írja a Politico. Ugyanis egy energetikai megállapodás értelmében a brit adófizetők pénze egy olyan céghez folyik be, amely változatlanul orosz gázzal kereskedik. Ez a cég a francia a TotalEnergies, amelyik nem tagadja, hogy orosz LNG-t, folyékony földgázt szállít Európába − írja a Ripost.

Meg is teheti minden gond nélkül, ugyanis az Egyesült Királysággal ellentétben az uniós országok nem tiltották be az orosz LNG szállítását. A legnagyobb vásárlók között van Franciaország, Belgium, Spanyolország, és mint kiderült, az Egyesült Királyság is. Ugyanis a brit kormány alá tartozó intézmények 2027-ig egy speciális szerződés keretében juthatnak a világításhoz, fűtéshez kapcsolódó villamosenergia- és gázszolgáltatáshoz. Ez kiterjed a középületek, köztük a kórházak, a Whitehall-irodák és a helyi tanácsok központjainak világítására és fűtésére szolgáló áram- és gázellátásra.

A szerződés két részre oszlik: legfeljebb 43 milliárd font értékben a villamos energiát az EDF, és legfeljebb 8 milliárd font értékben a gázt a Total Energies Gas and Power biztosítja. A megállapodást az Egyesült Királyság Kabinetirodájának beszerzési szerve, a Crown Commercial Service (CCS) hozta tető alá azzal a céllal, hogy központosítsa az energiabeszerzést és csökkentse az állami szervek kiadásait.

Amikor tavaly véglegesítették a megállapodást, a CCS azt mondta, hogy ez lesz a közszférában valaha odaítélt legnagyobb energiaszerződés.Az Egyesült Királyság állami szerveinek nem kötelező csatlakozniuk a rendszerhez. Az év elején azonban az NHS England „erősen” javasolta, hogy minden állami kórház csatlakozzon az energiamegállapodáshoz. Az NHS England azt reméli, hogy a megállapodással évi 100 millió fontot is megtakaríthat az egészségügyi szolgálat, Anglia legnagyobb állami munkaadója számára.

A címlapkép illusztráció

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×