eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszél a Joe Biden amerikai elnökkel tartott kétoldalú megbeszélésén Tel-Avivban 2023. október 18-án, tizenegy nappal a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni többfrontos támadása után.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Kritikus a helyzet - legalább 21 halott, 150 sebesült egy Gázai övezeti élelmiszerosztásnál

Az első, élelmiszersegélyt szállító hajó pénteken elérte a Gázai övezet partját, de a folytatással kapcsolatban vannak kérdések. Éhhalál fenyegeti az övezet menekültjeit. Közben a lakosságot az éhezéstől megmentő tűzszünet reménye ismét elszállt, de a közvetítői háttérmunka nem állt le.

A 200 tonna élelmiszert szállító Open Arms, egy spanyol jótékonysági szervezet azonos nevű hajója pénteken feltűnt Gáza partjai mentén. Egy ideig a távolban lehetett látni a part menti sávról, majd magyar idő szerint délután kettő körül, 72 órával indulása után a szervezet közlése és más jelentések szerint is kikötött Gázában. A Ciprusról indult jármű a World Central Kitchen (WCK) segélyszervezet által felajánlott élelmiszert szállítja. A cél, hogy a rakományt egy ideiglenes mólón pakolják ki, bár a készletek partra jutásának pontos részletei még nem ismertek - írta a Reuters.

A hajó fedélzetén 200 tonna liszt, rizs, lencse, csicseriborsó, tonhal és egyéb alapvető élelmiszerek várnak kirakodásra, a remények szerint egymillió adag étel készülhet belőlük.

Ha az új tengeri útvonal beválik, segíthet enyhíteni a Gázai övezetet sújtó éhséget: a helyzet válságos, emberek százezreire vár éhezés. A brit hírügynökség tudósítása szerint a legrosszabb helyzetben lévő északi területek kórházak gyerekek éhhaláláról számoltak be.

Egyelőre légi úton igyekeztek segélyt juttatni a területre, de ez rendkívül költséges és nem is igazán hatékony. Ugyanez a gond a tengeri szállítással - hangoztatták segélyszervezetek, rámutatva, hogy hatalmas szükségleteket kellene kielégíteni úgy élelmiszerből, mint higiéniai és egyéb termékekből.

A közelmúltban Izrael elutasította a Hamász legutóbbi - közvetítőknek bemutatott - tűzszüneti javaslatát, mondván, hogy az még mindig „irreális követeléseken” alapul. A hírügynökség által áttekintett dokumentum ezúttal is több tucat izraeli túsz szabadon bocsátását irányozza elő az izraeli börtönökben tartott palesztinok százaiért cserébe. De tárgyalásokat is kér egy második szakaszban, amely végül a háború végéhez vezetne. Izrael kitartóan hangoztatta, hogy csak a harcok átmeneti szüneteiről fog beszélni, és nem tárgyal a háború befejezéséről, amíg a Hamászt fel nem számolják. Az amerikai, egyiptomi és katari közvetítők abban reménykedtek, hogy a ramadán szent hónapja idejére sikerül tűzszünetet kötni, de ezt nem tudták tető alá hozni. Mindazonáltal Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, akinek országa volt az otthona ebben hónapban a fő tárgyalásoknak, azt mondta,

továbbra is keményen dolgozik a megegyezés érdekében.

Chuck Schumer amerikai szenátor időközben választások megtartására szólította fel az izraelieket, hogy leváltsák Netanjahut, a „béke akadályát”. A demokrata politikus, aki az amerikai politikai élet legmagasabb rangú zsidó származású választott tisztségviselője, változásokat sürgetett a Palesztin Hatóság élén is. A szenátusban többséget adó demokraták vezető politikusának szavaira reagálva a felsőház republikánus vezető szenátora, Mitch McConnell groteszknek és képmutatónak minősítette az elhangzottakat.

A háború a Hamász gázai övezeti, iszlamista harcosainak Izrael elleni támadásával kezdődött, amikor október 7-én 1200 embert megöltek és 253 túszt elraboltak (izraeli adatok). Azóta az izraeli csapásokban több mint 31 000 ember halt meg, és a Gázai övezet majdnem teljes 2,3 milliós lakossága otthona elhagyására kényszerült.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×