eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
London, 2018. április 23.Vilmos cambridge-i herceg, Károly brit trónörökös idősebb fia és annak felesége, Katalin cambridge-i hercegné újszülött fiukkal hagyja el a londoni St. Marys Kórház Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikáját, ahol Katalin világra hozta harmadik gyermeküket 2018. április 23-án. A kisfiú 3,8 kilogrammal született. (MTI/AP/PA pool/John Stillwell)
Nyitókép: John Stillwell

Rejtélyes műtét - Nyilvánosság elé áll Katalin hercegné

Részt vesz Katalin walesi hercegnő, Vilmos brit trónörökös felesége III. Károly király júniusi hivatalos születésnapi rendezvénysorozatán - közölte kedden a brit védelmi minisztérium. Udvari illetékesek azonban nem erősítették meg a kormányzati bejelentést.

Az udvar január 17-én jelentette be, hogy a 42 éves hercegnőn előző nap - előre betervezett - hasüregi műtétet hajtottak végre, amely sikerrel járt. Az akkori tájékoztatás úgy hangzott, hogy Katalin valószínűleg 10-14 napot tölt kórházban, utána otthonában lábadozik, de valószínűtlen, hogy a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához.

Katalin január 29-én távozott a London Clinic nevű magánkórházból a királyi család windsori rezidenciáján lévő otthonába.

A Kensington-palota - Vilmos és Katalin londoni hivatala - azóta sem közölt részleteket a műtét okáról, és Katalin a kórházi kezelés óta egyetlen hivatalos programon sem vett részt.

A brit sajtóban és a közösségi médiafelületeken számtalan találgatás kering a műtét okáról, de az udvar ezek közül egyet sem erősített meg.

A Kensington-palota hangsúlyozta, hogy

Katalint nem daganatos megbetegedéssel kezelték, de

az udvar részéről eddig nem hangzott el utalás arra, hogy mikorra várható a hercegnő első nyilvános programja.

A brit védelmi minisztérium azonban kedden közzétette III. Károly király idei hivatalos születésnapi rendezvénysorozatának programját, és ebben az szerepel, hogy a walesi hercegnő jelen lesz a Trooping the Colour nevű színpompás katonai felvonulás június 8-án esedékes formális főpróbáján.

A minisztérium keddi tájékoztatásából nem derül ki, hogy ez lesz-e Katalin első megjelenése lábadozása után, de a hercegnő műtétje óta ez az első olyan hivatalos bejelentés, amely arról szól, hogy a trónörökös felesége jelen lesz egy nyilvános programon.

A védelmi tárca bejelentésében szerepel az is, hogy a király részt vesz a fő születésnapi ünnepségen, amely a nyilvános főpróba után egy héttel, június 15-én lesz.

III. Károlyt ugyancsak január óta daganatos megbetegedéssel kezelik, jóllehet az udvar nem részletezte a 75 esztendős uralkodó betegségének mibenlétét.

Károly a diagnózis óta szintén nem vesz részt nyilvános programokon, de államfői tisztségével járó hivatali teendőit ellátja, és két hét szünet után ismét személyesen fogadja Rishi Sunak miniszterelnököt a szokásos heti audienciákon.

A Trooping the Colour a brit uralkodók hivatalos születésnapi ceremóniája. Ezt a katonai parádét mindig júniusban rendezik, jóllehet a valós születésnap III. Károly esetében november 14.

Azt, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×