eur:
394.98
usd:
367.26
bux:
71479.63
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Tüntető fut egy lángoló autó előtt Malmö egyik bevándorlók lakta negyedében 2023. szeptember 4-én hajnalban. Az összecsapások azt követően törtek ki, hogy egy iszlámellenes tüntető Koránt égetett. A rendőrség több mint tíz embert vett őrizetbe.
Nyitókép: Johan Nilsson

Lehangoló a svédek bűnügyi statisztikája

A rendőrök szerint 62 ezren állnak valamilyen kapcsolatban a bűnbandákkal a skandináv országban.

Sajtótájékoztatóján Petra Lundh országos rendőrfőparancsnok azt mondta, hogy adataik szerint a tízmilliós országban 14 ezren vesznek részt bűnbandák tevékenységében, de további 48 ezren segítik őket valamilyen módon.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter szerint 2022-ben 62, halálos áldozattal járó lövöldözést regisztráltak és bár 2023-ra a lövöldözéses bűncselekmények száma kissé visszaesett, az előzetes adatok szerint Svédországban még mindig kilencszer több lövöldözés történik, mint a szomszédos Norvégiában, Finnországban és Dániában együttvéve.

Hozzátette azt is, hogy a robbanószerkezetekkel elkövetett támadások száma soha nem látott mértékűre nőtt.

A bűnbandákra kitérve leszögezte, hogy többségük elsősorban kábítószer-kereskedelemre, valamint idős emberek és a szociális ellátórendszer megtévesztésére specializálódott, továbbá felhívta a figyelmet annak veszélyére, hogy tagjaik beférkőznek a hatóságok és a politikai pártok soraiba is.

Tavaly szeptember volt 2019 óta a „leghalálosabb" hónap Svédország történetében, 11, halálos áldozattal járó lövöldözéssel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×