eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Map and flag of Germany, cash euro bills and stock market indicators (economy, money, inflation, crisis, markets, finance, business)
Nyitókép: Getty Images/Javier Ghersi

Kiszámolták, mennyibe került Németországnak az ukrajnai háború – brutális a kár

Megsínylette a német gazdaság is a két éve tartó ukrajnai orosz háborút. Szakértői elemzések szerint a gazdaságnak okozott kár immár jócskán meghaladja a 200 milliárd eurót. A kilátások pedig nem sok jóval kecsegtetnek.

Az Ukrajnában zajló háború német gazdasági költségei jelentősen magasabbak lehetnek a 200 milliárd eurónál – jelentette ki Marcel Fratzscher, a berlini székhelyű Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) igazgatója. A számításaik szerint 2022-ben csak a magas energiaköltségek 2,5 százalékponttal, azaz 100 milliárd euróval csökkentették a gazdasági növekedést, 2023-ban a mai napig bezárólag hasonló nagyságrendű a kár.

Fratzscher szerint ez csak a közvetlen pénzügyi veszteség, további költségeket okoznak a háború miatt eszkalálódó "geopolitikai és geogazdasági" konfliktusok, és ezzel összefüggésben mindenekelőtt Kínát említette. Ezek a költségek különösen az exportáló cégeket, illetve vállalatokat sújtják – jelentette ki a DIW elnöke.

Marcel Fratzscher hangsúlyozta azt is, hogy az ukrajnai háború költségei különösen keményen sújtják az alacsony jövedelmű embereket, ők ugyanis "kétszer vagy háromszor" erősebben érzik az infláció hatását, mint a magas jövedelműek.

Az "értékelését" megerősítette az intézet friss tanulmánya, amely szerint

az ukrajnai orosz háború a német gazdaságnak eddig 240 milliárd euróba "került":

2022-ben a veszteség 100 milliárd euró körüli volt, 2023-ban már több mint 140 milliárd euró. Ezekben a károkban különösen 2022-ben, de még 2023-ban is hatottak a koronavírus-járvány következményei, és ebből fakadóan nem lehet pontosan elhatárolni az ukrajnai háború hatásait.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×