eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Bolyai Farkas Gimnázium és a Marosvásárhelyi Református Kollégium közös felújított épülete az avatás napán, 2022. október 31-én. Erdély legnagyobb magyar iskolájának a magyar állami támogatással felújított épületegyüttesében közel kétezer diák tanul.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Együttműködik az Erdélyi Magyar Szövetség az RMDSZ-szel a romániai választáson

Márciusig véglegesíti a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel az idei romániai választások kapcsán kötendő együttműködési megállapodást az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ).

A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fúziójából létrejött politikai alakulat elnöke elmondta: az EMSZ az európai parlamenti és a romániai parlamenti választásokon nem indít jelölteket, de az önkormányzati választáson már saját önkormányzati képviselőjelölt-listával indul Marosvásárhelyen is.

"Valószínűleg márciusig tökéletesítjük az egyezséget országos szinten, mely mind a négy választást magában foglalja, különböző együttműködési formákkal" - mondta az RMDSZ-szel való együttműködéssel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Zakariás Zoltán. Emlékeztetett: a már elkezdett egyeztetéseket az EMSZ kezdeményezte, mivel pártja elsősorban az önkormányzati választásokban érdekelt.

Az EP- és a romániai parlamenti választások kapcsán "felelősen úgy érzik", hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy a romániai magyar közösség minél szélesebb körű képviseletet nyerjen - mondta. Úgy értékelte, hogy a romániai választásokon előírt ötszázalékos bejutási küszöb eléggé magas, "mindenkinek hozzá kell járulni", hogy el lehessen érni.

Zakariás Zoltán bejelentette: csütörtökön megalakult a párt marosvásárhelyi szervezete, mely önkormányzati képviselőjelölt-listát állít a helyhatósági választásokon. Az önálló polgármesterjelöltre vonatkozóan elmondta: "Jelen pillanatban ezt nem vettük fel célként, nem valószínű, hogy szükséges". Arra a kérdésre, hogy az EMSZ támogatja-e az újraválasztásért induló Soós Zoltán polgármestert, kitérő választ adott, arra hivatkozva, hogy Soós hivatalosan még nem jelentette be indulását.

Az EMSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöki tisztségét a korábban az RMDSZ marosvásárhelyi ügyvezetőjeként is dolgozó Kali István tölti be. Alelnök a Szabad Emberek Pártját is megjárt Pápai László Zsolt, valamint Ádám Mózes lett.

Zakariás Zoltán megjegyezte, hogy Kali István visszatér a pártba, mivel korábban is politizált az EMNP-ben. "Ezzel azt is jelezzük, hogy mindazok, akik az elmúlt években távolabb maradtak vagy visszahúzódtak, bizalommal visszajöhetnek, a szervezet kapui nyitva állnak" - mondta. Hangsúlyozta: céljuk felkészült csapatot bejuttatni a marosvásárhelyi képviselő-testületbe, mely tudásával a helyi magyarságot szolgálja.

Kali István szerint legalább három önkormányzati képviselői mandátum megszerzésére számítanak. Úgy értékelt: a helyi tanács munkája "kívánnivalót hagy maga után", "megérett a változásra", szerinte a város kevés uniós pénzt hívott le, a fejlődésben lemaradt a többi erdélyi várostól. Szerinte "nem elég már csak sopánkodni, és elmondani, mi nincs jól", azonosítani kell a probléma gyökereit, és az eszközöket is, amelyekkel változtatni lehet.

Zakariás Zoltán újságírói kérdésre a román parlament által decemberben elutasított autonómia-törvénytervezetekre is kitért. Elmondta: továbbra is megvan - és mindig meglesz - a szándék a benyújtásukra, de ugyanabban a törvényhozási ciklusban nem lehet ugyanazt a törvénykezdeményezést többször előterjeszteni.

Úgy értékelte: a román társadalom sem eléggé felkészült, hogy érdemben tárgyalja a kérdést, és az idei választási év sem alkalmas erre. Hangsúlyozta: újra elő fogják terjeszteni a törvénytervezeteket, és emellett igyekeznek konferenciákkal széles körű párbeszédet nyitni az autonómia témájáról.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×