eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Újabb jelentős változás jön a garanciában – csere helyett javítás

Egy uniós irányelvnek köszönhetően jobban járhatnak a jövőben azok a fogyasztók, akik az elromlott készülékeik javíttatása mellett döntenek.

Könnyebb lesz megjavíttatni a meghibásodott termékeket, mint lecserélni – ezt ígéri az Európai Parlament és Tanács napokban megszületett ideiglenes megállapodása – írja a hvg.hu. A megállapodás kiterjed valamennyi, a követelményeknek eleget tévő árura, és kötelezi a gyártókat a javítás biztosítására.

Egyes termékek – porszívók, kávégépek, mosogatógépek – meghibásodása esetén könnyebb beszerezni egy újat, mint javíttatni a régit, ezen tervez változtatni az új irányelv, vonzóbbá tenné a fogyasztók számára a javíttatást.

Az irányelv lehetőséget biztosít a fogyasztóknak arra, hogy az uniós jog értelmében műszakilag javítható termékek (például mosógépek, porszívók vagy mobiltelefonok) esetében azok javítását kérjék a gyártótól. Ezenkívül bevezeti az „európai javítási tájékoztatót”, melynek segítségével a javítók világos tájékoztatást adhatnak a fogyasztóknak az olyan tudnivalókról, mint például a javítási feltételek, a javítás időigénye, az árak, a helyettesítő termékek stb.

Fontos, hogy 12 hónappal meghosszabbítja a javítás után az eladóra vonatkozó helytállási időt, ennyivel meghosszabbodhat a garancia időtartama a javítást követően, ha a felhasználó a készüléke javítása mellett dönt a lecserélés helyett.

A megállapodás kötelezi a gyártókat, hogy honlapjukon közöljék a pótalkatrészekre vonatkozó információkat és észszerű díj ellenében tegyék azokat hozzáférhetővé a javítási ágazat valamennyi szereplője számára, valamint tiltsák be az olyan gyakorlatokat, amelyek megakadályozzák a használt vagy 3D-nyomtatással készült pótalkatrészek független javítók általi használatát.

A gyártókat a javítások „észszerű időn belüli elvégzésére” is kötelezik, „észszerű” díjak ellenében.

A jövőben tehát lényegesen könnyebb lehet a meghibásodott elektronikai készülékek javítása, és vonzóbb is lesz ez, mint az egész eszköz cseréje, kompletten. A szöveget el kell fogadnia az Európai Parlament és Tanácsnak is, hogy hatályba léphessen.

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×