eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek második napi tanácskozása után Brüsszelben 2023. június 30-án. Az uniós tagállami vezetők a migrációs és menekültügyi reformról tanácskoztak.
Nyitókép: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Kibontotta az 50 milliárdos ukrajnai csomag részleteit Charles Michel

Az Európai Unió stabil, kiszámítható és fenntartható pénzügyi támogatást biztosít Ukrajna számára a 2024-2027 közötti időszakra az 50 milliárd eurós pénzügyi csomag egyhangú elfogadásával - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az egynapos brüsszeli EU-csúcstalálkozót követően csütörtökön.

Charles Michel közölte, hogy az uniós segélycsomag Ukrajna helyreállításához, újjáépítéséhez és modernizációjához való hozzájárulás a társadalmi kohézió és a fokozatos uniós integráció előmozdítása érdekében.

Az elfogadott zárónyilatkozat szövegére utalva közölte: a támogatás előfeltétele, hogy Kijev továbbra is fenntartsa és tiszteletben tartsa a demokratikus mechanizmusokat, beleértve a többpárti parlamentáris rendszert és a jogállamiságot, valamint szavatolja az emberi jogok, köztük a kisebbségekhez tartozók jogainak tiszteletben tartását. Kijevnek mindent meg kell tennie az unió pénzügyi érdekeinek védelme érdekében, különösen a csalás, a korrupció, az összeférhetetlenség megelőzése, felderítése és orvoslása tekintetében.

Az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta:

fel kell gyorsítani a lőszerek és rakéták szállítását Ukrajnának, különös tekintettel arra, hogy az EU egymillió tüzérségi lőszer leszállítására tett ígéretet.

A megállapodás értelmében az Európai Bizottság vonatkozó értékelései és javaslatai alapján az Európai Unió Tanácsa végrehajtási határozatot fogad el minősített többséggel. A végrehajtásról szóló bizottsági éves jelentés alapján az Európai Tanács minden évben vitát tart és iránymutatás nyújt. A megállapodás alapján két év múlva felülvizsgálhatják a finanszírozást.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a megállapodás erős üzenetet küld Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Üdvözölte a többéves uniós költségvetés felülvizsgálatáról születetett megállapodást, amely - szavai szerint - megerősíti az EU illegális migráció elleni küzdelmét és a nyugat-balkáni partnerek támogatása iránti elkötelezettségét. Az unió továbbá növelni tudja a természeti katasztrófák és az olyan humanitárius válságok kezelésére irányuló képességeit, mint a gázai helyzet - fejtette ki.

Noha a tagállamok eddig 28 milliárd euró értékű katonai felszerelést juttattak Ukrajnának, többre van szükség, különös tekintettel a lőszerekre - mondta.

"Heteken belül szerződést írunk alá az európai gyártókkal, márciusig pedig a kitűzött cél valamivel több, mint felét, 524 ezer darab lőszert leszállítunk Kijevnek" - mondta von der Leyen, majd hozzátette: az EU az év végéig teljesíteni tudja kötelezettségvállalását.

A mezőgazdaságról folytatott tanácsi napirenddel kapcsolatban a bizottsági elnök azt monda: a gazdák számíthatnak az EU támogatására, a 2027-ig érvényes költségvetés csaknem egyharmadát a mezőgazdaságra fordítani tervezett összeg teszi ki. Von der Leyen azt ígérte, hogy testülete még ebben a hónapban javaslatot mutat be a gazdák adminisztratív terheinek csökkentésére.

Ennyivel segít Ukrajnán Amerika

Olaf Scholz német kancellár azt mondta, a megállapodás segítheti Joe Biden amerikai elnököt abban, hogy elfogadtassa a Kongresszusban saját 60 milliárd dolláros segélycsomagját Ukrajnának.

Közölte: nem volt titkos kompromisszum Orbán Viktor magyar miniszterelnök meggyőzésére. Az eredmény annak köszönhető, hogy a megállapodást "jól előkészítették" az EU-csúcs előtt, "intenzív és bizalmon alapuló megbeszéléseken".

Szavai szerint számos uniós ország támogatása nem elégséges az ukrajnai igények kielégítésére. Németország egyedül nem képes teljesíteni a katonai támogatásra vonatkozó ígéreteket - emelte ki.

Alexander De Croo belga miniszterelnök azt mondta, a megállapodás sikere a jó előkészítésnek, az átláthatóságnak és a tagországok egységének köszönhető. Mindenki megértette, hogy az egyetlen megoldás az egység megőrzésében és a közös akaratban rejlik - mondta.

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök elhárította azokat az aggodalmakat, amelyek szerint Donald Trump volt amerikai elnök esetleges újraválasztása magára hagyná Európát Ukrajna támogatásában. Hozzátette:

mindenkinek érdeke, hogy Oroszország elveszítse az Ukrajna elleni háborút.

"A biztonságos és stabil Európa az Egyesült Államok politikai és katonai érdeke is" - fogalmazott Rutte, majd hozzátette: "azt hiszem, Trump is látni fogja ezt".

Emmanuel Macron francia elnök úgy fogalmazott: "Oroszország nem számíthat arra, hogy az európaiak belefáradnak Ukrajna támogatásába". Közölte, Orbán Viktor "nem kapott kedvezményeket" cserébe azért, hogy ne vétózza meg a megállapodást. Véleménye szerint a magyar miniszterelnök "csupán garanciát kapott arra, hogy az országához való uniós megközelítés megkülönböztetésmentes lesz".

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elégedettségét fejezte ki az egyhangú megállapodással kapcsolatban, de úgy fogalmazott: azt "nem volt könnyű tető alá hozni". Véleménye szerint, ha csak 26 tagállam fogadta volna el az ukrán finanszírozást, az "veszélyes precedenst" teremtett volna. A tagállamok ezért "nagyon keményen dolgoztak azon, hogy mind a 27-en egyetértsünk" - nyilatkozta.

Az antifasiszta aktivista, Ilaria Salis ügyében Meloni azzal a kéréssel fordult Magyarországhoz, tartsa tiszteletben a fogvatartott jogait. Reményét fejezte ki, hogy a perbe fogott nő ügyében gyors lesz a tárgyalás, ahol ártatlansága bebizonyosodik. A magyar miniszterelnöktől azt kérte: biztosítson Salis számára méltányos eljárást.

A mezőgazdasági helyzettel kapcsolatban Meloni azon a véleményen volt, hogy EU hibázott, amikor arra kényszerítette a gazdákat, hogy az éghajlatra káros kibocsátások csökkentése érdekében egy évig hagyják parlagon a földjeiket, és amikor engedélyezte az olcsó ukrán importot. "Az EU-nak ezekben a kérdésekben változtatnia kell" - szögezte le.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×