eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
two young businessmen shaking hands
Nyitókép: Peshkova/Getty Images

Régi magyar igényt teljesít a Fico-kormány

Robert Fico szlovák miniszterelnökkel és Martina Simkovicová kulturális miniszterrel egyeztetett a pozsonyi kormánypalotában pénteken Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke, a találkozón megegyezés született egy, a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvény létrehozásáról és a Kisebbségi Kulturális Alap önállóságának megmaradásáról – közölte a Magyar Szövetség sajtóosztálya.

„Robert Fico miniszterelnökkel való tárgyalás során jeleztük igényünket a kisebbségi jogállásáról szóló törvény megalkotása iránt. A miniszterelnök egyetértett a nemzeti kisebbségeket érintő joganyag kodifikálásának szükségességével, és ennek előkészítésével megbízta Horony Ákos kisebbségi kormánybiztost” – írta közleményében a Magyar Szövetség.

Egy ilyen törvény megalkotása már régi igénynek számít a helyi magyar közösség részéről is, ám megvalósítására korábban a szlovák politika részéről nem volt konkrét elképzelés és akarat.

A szlovák kormányfő és kulturális minisztere, illetve a Magyar Szövetség elnöke közti mostani találkozót még egy héttel korábban, akkor jelentették be, amikor Forró Krisztián Robert Ficóval találkozott a miniszterelnök budapesti útja előtt, s a helyi magyar közösséget és az általuk lakott régiókat érintő legfontosabb témákról beszéltek.

A mostani egyeztetésen megegyezés született arról is, hogy önálló marad – a kisebbségi kultúra állami finanszírozásával foglalkozó – Kisebbségi Kulturális Alap (KKA), amelyről korábban a kulturális minisztérium felvetése alapján felmerült, hogy egy másik alappal összevonnák. A KKA működését és anyagi eszközeinek szétosztását az előző pozsonyi kormányzat alatt számos bírálat érte kisebbségi szervezetek részéről.

„A mai találkozó során Martina Simkovicová kulturális miniszter megerősítette, hogy nem kerül sor a Kisebbségi Kulturális Alap és a Művészeti Alap összevonására, és ígéretet kaptunk, hogy az alapok önállóan és hatékonyabban fognak a jövőben működni” – írta pénteki közleményében a Magyar Szövetség, hozzátéve: az átalakítási folyamatokban részt vesznek majd a nemzetiségi közösségek képviselői és a kisebbségi kormánybiztos is.

A ma7.sk felvidéki magyar hírportál információi szerint a találkozón az említetteken kívül más a nemzeti kisebbségeket érintő kérdések is terítékre kerültek, köztük a kisebbségi kormánybiztos jogkörének bővítése és a szlovákiai magyar elektronikus médiát sújtó feliratozási kötelezettség is.

„A kormányfő a legtöbb gyakorlatias kérdésnél egyetértést mutatott”

– írták.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×