eur:
389.48
usd:
359.03
bux:
67906.51
2024. június 2. vasárnap Anita, Kármen
III. Károly brit király integet a londoni Buckingham-palota erkélyéről a koronázási ünnepsége után, 2023. május 6-án.
Nyitókép: MTI/AP/Getty Images pool/Leon Neal

III. Károly kórházba került, ugyanott kezelik, mint Katalin hercegnét

Kórházba vonult pénteken a brit uralkodó. III. Károly király előre bejelentett, tervezett beavatkozáson esik át prosztatamegnagyobbodás miatt.

A király londoni hivatalának rövid pénteki tájékoztatása nem tér ki arra, hogy a 75 esztendős uralkodó meddig lesz kórházban. A palota szerint ugyanakkor III. Károly örömmel nyugtázta, hogy diagnózisának ismertetése "kedvező hatást gyakorolt a lakosság egészségtudatosságára".

Az udvar már a múlt héten bejelentette, hogy Károly kórházi prosztatakezelésen esik át.

Az akkori közlemény hangsúlyozta, hogy jóindulatú, "évente több ezer férfinél előforduló" elváltozásról van szó, és a király közéleti programjait "a lábadozás rövid időszakára" elhalasztják.

A diagnózis ismertetésével a Buckingham-palota szakított azzal a régre visszanyúló szokásjoggal, amelynek alapján az udvar korábban a szükséges minimumon túl nem közölt részleteket a brit királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról, esetleges betegségeinek mibenlétéről.

Udvari illetékeseket idéző médiaértesülések szerint a diagnózis nyilvánosságra hozását Károly kifejezetten kérte, azzal a céllal, hogy felhívja a közfigyelmet az időbeni kivizsgálások, szűrések fontosságára.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) az uralkodó diagnózisának ismertetése után közölte, hogy a prosztataelváltozásokkal foglalkozó online tanácsadó felületének látogatottsága több mint a tízszeresére emelkedett, az oldalt az udvar bejelentése utáni napon 16 ezren keresték fel az 1400 körüli addigi napi látogatottsági átlaggal szemben.

III. Károlyt a London Clinic nevű londoni magánkórházban kezelik, ugyanott, ahol Katalin walesi hercegnő, Vilmos brit trónörökös felesége - az uralkodó menye - a múlt héten hasi műtéten esett át.

A 42 éves hercegnő műtétjéről az udvar csak annyit közölt, hogy tervezett beavatkozásról volt szó, amely sikerrel járt.

A múlt heti tájékoztatás nem tért ki a betegség mibenlétére, de a Kensington-palota - Katalin és Vilmos londoni hivatala - közölte, hogy a walesi hercegnő valószínűleg 10-14 napot tölt kórházban, utána otthonában lábadozik.

A palota hangsúlyozta: az orvosi szakvélemény alapján valószínűtlen, hogy Katalin a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához.

III. Károly pénteken - saját kezelésének kezdete előtt - meglátogatta a hercegnőt a kórházban.

Címlapról ajánljuk
Újra Európa trónján a Győr

Újra Európa trónján a Győr

A Győri ETO végig vezetett a német Bietigheim ellen, és magabiztosan, hat góllal nyerte meg a női kézilabda BL budapesti fináléját. Ez a klub hatodik elsősége a sorozatban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.03. hétfő, 18:00
Deutsch Tamás
a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője
Az oroszok elfoglalhattak egy új települést, Zelenszkij orosz területekre lőne - Híreink az ukrajnai háborúról vasárnap

Az oroszok elfoglalhattak egy új települést, Zelenszkij orosz területekre lőne - Híreink az ukrajnai háborúról vasárnap

Véleményt mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az amerikai elnökválasztással kapcsolatban, szerinte ha Donald Trump nyer, akkor nagy valószínűséggel leállítja Ukrajna támogatását, ezzel viszont vesztes elnök lehet. Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz csapatveszteség májusban 38 940 főt tett ki, ami a legmagasabb havi adat Oroszország teljes körű inváziójának kezdete óta. Az oroszok mindeközben azt közölték, hogy elfoglalták Umanszke falut az ukrajnai kelet-donyecki területen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×