eur:
396.54
usd:
371.05
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a Rákóczi Szabadegyetem Magyar nemzetpolitika a válságok korában című kerekasztal-beszélgetésén Sátoraljaújhelyen 2023. július 8-án.
Nyitókép: Vajda János

Németh Zsolt: választani kell a terrorizmus és a demokrácia között

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint az izraeli-palesztin konfliktus megoldása során a nemzetközi közösségnek választania kell a terrorizmus és a demokrácia útja között.

Németh Zsolt, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországból álló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) egyhetes téli ülésszakának második munkanapján, az MTI-nek telefonon nyilatkozva hangsúlyozta: az izraeli-palesztin konfliktusra hosszú távú megoldást kell találni, azonban a terrorizmus nem lehet része ennek a megoldásnak.

Kijelentette: választani kell, hogy a palesztin Hamász-féle terror útját járja a nemzetközi közösség és meghátrál a terror előtt, vagy a demokrácia és a nemzetközi jog útjára lép. Magyarország az utóbbit javasolja, Magyarország ezt képviseli - húzta alá.

Németh Zsolt kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy a jelen helyzet kiváltó oka a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-én Izrael ellen elkövetett támadása volt.

"Barbár támadás volt, a közelmúlt történelmének legbarbárabb terrorista cselekménye" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: Izraelnek joga van az önvédelemhez. A gyülekezés és a szólásszabadság joga a jelen helyzetben nem terjedhet ki a terror népszerűsítésére, az antiszemitizmusra, sem az Izrael-ellenességre. Nem lehet alku tárgya a túszok szabadon bocsátása. Továbbá biztosítani kell a humanitárius hozzáférést a Gázai övezet palesztin lakossága számára - emelte ki.

Noha a támadás célja a konfliktus "nemzetköziesítése" volt, azt minden eszközzel meg kell előzni - tette hozzá az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Címlapról ajánljuk
A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnököt választották meg. Kaja Kallas észt miniszterelnököt pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője lesz.

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata a szlovákiai balesetnek

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai vonatbalesetnek – közölte Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője. A dél-szlovákiai Érsekújvárhoz közeli vasúti átkelőnél tegnap délután autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben a legfrissebb információk szerint hét ember meghalt, öten pedig megsebesültek – közölte a szlovák mentőszolgálat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×