eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Romok a gázai Sudzsajja negyedben Dél-Izraelből nézve 2023. december 21-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Nem tartja eléggé megalapozottnak az Izrael elleni dél-afrikai keresetet a népirtás vádjában a szakértő

Megkezdődött Hágában a tárgyalás, amelyen Dél-Afrika népirtással vádolja Izraelt a Hamász elleni háborúja miatt. Csütörtökön dél-afrikai ügyvédeket hallgatott meg a nemzetközi bíróság, ma Izrael fejtheti ki álláspontját.

2023. december 29-én nyújtott be keresetlevelet a Dél-afrikai Köztársaság a Nemzetközi Bírósághoz, hogy állapítsa meg Izrael állam felelősségét az 1948. évi népirtás megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény megsértése miatt. A mintegy 80 oldalas keresetlevélben a többi között az október 7-e után Gázában lefolytatott hadműveleteket írják le. A népirtás bűncselekményében való felelősséget, azaz a palesztin nép megsemmisítésére irányuló szándékot pedig az izraeli politikus és vezetők nyilatkozataira alapozzák. Ez a kereset azonban nem áll stabil alapokon, ezért nem fogják megállapítani Izrael felelősségét - mondta Tóth Norbert az InfoRádióban.

A nemzetközi jogász hozzátette, hogy a peres eljárás során lehetőség van arra, hogy kényszerítő körülmények esetén ideiglenes intézkedéseket kérjen a felperes a jogvédelem érdekében, még az ítélet meghozatala előtt, és most is erre fog sor kerülni. Arra számít, hogy a bíróság, ha nem is állapítja meg Izrael felelősségét, a hadműveletek felfüggesztését viszont kimondja.

Tóth Norbert úgy látja, hogy a 2000-es évek közepe óta megindult az egypólusú világ lebomlása, átalakulása,ennek a folyamatnak egy fontos eseménye a mostani közel-keleti háború. Globális szekértáborok jöttek létre, hidegháborús átalakulás zajlik, léteznek a nyugati államok, amelyek főleg az Egyesült Államok körül, kisebb mértékben az Európai Unió körül csoportosulnak, a másik oldalon pedig a fennálló világrenddel elégedetlenek, köztük Dél-afrikai is. Szerinte ehhez az oldalhoz többen is csatlakoznak majd a BRICS országok közül, Honduras már jelezte is a szándékát, de Izraelnek is lesznek szövetségesei a perben.

Ha egy állammal kapcsolatban a bíróság megállapítja, hogy nem tett eleget a népirtás elleni egyezmény szabályainak, az nagyon komoly bélyeg - mondta a szakértő, de kiemelte azt is, hogy ez a bűncselekmény nagyon összetett, be kell tudni bizonyítani, hogy az elkövető fizikai szándéka arra irányul, hogy egy konkrét csoportot részben, vagy egészben meg akar semmisíteni. Ezt pedig a keresetlevélben olvasható dél-afrikai érvek nem alapozzák meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×