eur:
393.62
usd:
364.52
bux:
71863.47
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Olaf Scholz német kancellár a berlini kancellária épületénél felállított karácsonyfa előtt 2022. november 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Tiltakozó akcióba kezdtek a gazdák, megbénulhat Németország

A német gazdák megkezdték az egész hétre meghirdetett tüntetéseiket a mezőgazdasági támogatások csökkentése ellen. A tiltakozó akciók mind a tizenhat tartományra kiterjednek, az egész országban hatalmas közlekedési káosz várható, a hatóságok tartanak attól, hogy a tiltakozás radikalizálódhat.

A gazdák szerte az országban már vasárnap este megkezdték a készülődést az országos akcióra. Több tartományban traktorokkal zárták el az autópályák feljáróit, és autóutak, sőt egyes városi utak blokádját helyezték kilátásba.

A Német Gazdaszövetség közlése szerint a nap folyamán szerte az országban több mint száz tiltakozó akció várható, a blokádban több ezer traktor vesz részt.

A gazdák követelik, hogy az Olaf Scholz kancellár vezette kormány helyezze hatályon kívül a mezőgazdasági támogatások csökkentését célzó tervezetét.

A kialakult súlyos költségvetési válság nyomán a tervezet a többi között kilátásba helyezte a gépjárműadó-mentesség megszüntetését a mezőgazdaságban. Ugyancsak a tervek között szerepelt a mezőgazdasági gázolaj adókedvezményének eltörlése is. A számítások szerint mindez rendkívül súlyos veszteségeket, illetve megélhetési nehézségeket okoztat a német gazdáknak.

Noha a korábbi tiltakozások nyomán a kormány a támogatások egy részét visszavonta, illetve más intézkedések elnyújtott megvalósítását helyezte kilátásba, a gazdaszövetség mindezt elégtelennek tartotta. Állásfoglalása szerint a német gazdák csak akkor hagynak fel az országos tiltakozással, ha a kormány a korábbi szubvenciók tervezett csökkentését teljes mértékben visszavonja.

Felmérések szerint a tiltakozó akciót a várható közlekedési és egyéb, a mindennapi életet megnehezítő következmények ellenére támogatja a lakosság többsége.

A támogatások teljes helyreállítását sürgette reggeli nyilatkozatában Stephan Weil, Alsó-Szászország tartomány szociáldemokrata miniszterelnöke és Hendrik Wüst, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kereszténydemokrata kormányfője. Mindkét helyi vezető úgy foglalt állást, hogy a kormánynak hosszú távú koncepciót kell kidolgoznia a mezőgazdaság, illetve a gazdák támogatására, ugyanakkor mindketten békés, minden erőszakos akciótól mentes tiltakozásra szólítottak fel.

Hasonlóan foglalt állást előző este Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki Münchenben a kisebbik keresztény párt, a CSU konferenciájának meghívott vendége volt. A bizottság elnöke támogatta a gazdák törekvéseit, de békés megmozdulásokra szólított fel.

Értesülések szerint több radikális szélsőjobboldali csoport "szolidaritási" megmozdulásokat helyezett kilátásba. köztük a hírhedt Reichsbürger mozgalom hívei is. Mindettől elhatárolódott a Német Gazdaszövetség, hangsúlyozva az erőszaktól mentes, békés tiltakozás szükségességét. A szövetség egyidejűleg a lakosság "megértését" kérte.

A gazdák szerint a tüntetés egész héten folytatódik, ha a kormány maradéktalanul nem tesz eleget követeléseiknek.

Értesülések szerint egyáltalán nem kizárt, hogy más szakmák képviselői is hasonló tiltakozó akciókat kezdenek. A vasúti alkalmazottak szövetsége már bejelentette, hogy szerdán munkabeszüntetést tervez.

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×