eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az észak-koreai állami hírügynökség (KNCA) által 2022. december 16-án közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megtekint egy nagy tolóerejű, szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművel elvégzett sikeres rakétakísérletet az északnyugati Tongcsang-ri városnál működő Szohe műholdfelbocsátó és rakétakísérleti telepen december 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Egy 2018-as egyezményt sértve lődöz most Észak-Korea

Észak-Korea pénteken tüzérségi gyakorlatot indított a Dél-Koreai határ közelében, 200 lövést adott le a két ország közötti vitatott tengeri határtérség felé, megsértve ezzel az 2018-as katonai egyezményt - közölte pénteken a dél-koreai hadsereg illetékese.

Az észak-koreai tüzérség a helyi idő szerint pénteken 9 és 11 óra között lőtte ki a lövedékeket, amelyek a tengeri határtérségtől északra csapódtak a vízbe, és nem okoztak károkat a dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint.

A dél-koreai vezérkari főnök az észak-koreai hadgyakorlatot provokációnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy Szöul megfelelő válaszlépéseket fog tenni, de azokat nem részletezte.

A dél-koreai Jongpjong-sziget lakói ugyanakkor közölték, hogy a dél-koreai hadsereg elrendelte a sziget evakuálását azzal az indokkal, hogy pénteken tengeri lőgyakorlatot akarnak tartani a térségben.

A két Korea tengeri határvidékén 1999 óta számos, halálos áldozatokkal is járó összecsapás történt. 2010-ben Észak-Korea tüzérségi támadást indított a Jongpjong-sziget ellen, amelyben négy dél-koreai vesztette életét.

A 2018-as egyezményben Phenjan és Szöul vállalta, hogy leállítják a tüzérségi gyakorlatokat és a légi megfigyelést a határ mentén kialakított ütközőzónákban. Észak-Korea azonban tavaly novemberben felmondta az egyezményt, miután Dél-Korea részben felfüggesztette azt egy észak-koreai katonai kémműhold sikeres fellövése után.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×