eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Kijev, 2023. december 15.Elesett bajtársukat, Andrij Tracsukot siratják ukrán katonák a kijevi Függetlenség terén tartott gyászszertartáson 2023. december 15-én. A 2014-es Majdan-tüntetéseken részt vevő veterán december 9-én esett el az orosz erőkkel vívott harcban a dél-ukrajnai Herszon közelében.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Ukrán toborzás: egy férfi „nemet váltott”, hogy ne kelljen a frontra mennie

Mások pedig sokgyermekes anyát vesznek feleségül vagy fogyatékkal élők kísérőjeként távoznak külföldre.

Rengeteg hadköteles férfi menekül el Ukrajnából nyugatra, hogy ne kelljen beállnia a hadseregbe. Az Ukrán Állami Határszolgálat Nyugati Regionális Főosztályának osztályvezetője, Ihor Matvijcsuk arról számolt be, hogy Ukrajna nyugati határát naponta mintegy 6 ezer hadköteles korú férfi lépi át – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Mindennapossá vált a kiskapuk keresése, egyre többen vetnek be érdekesebbnél érdekesebb trükköket. Az ukrán határőrség ezredesének elmondása szerint az utóbbi időben jelentősen megnőtt azoknak a férfiaknak a száma, akik az ország elhagyása céljából sokgyermekes anyát vesznek feleségül, de gyakori az is, hogy fogyatékkal élők kísérőjeként távoznak külföldre.

A határőrök nemrég lebuktattak egy hadköteles férfit, aki megváltoztatta a nemét az anyakönyvi dokumentumában,

amelyben Anton helyett a Tonya név volt feltüntetve.

A határátkelőn azonban gyorsan kiderült, hogy az érintett nem esett át semmilyen nemváltó műtéten, egyszerűen meghamisította a papírjait.

Az ukrán jogszabály egyébként nem tér ki például a fogyatékos személyt kísérő kilétére, vagyis egy fogyatékkal élővel különböző időpontokban akár több ember is együtt utazhat kísérőként, amennyiben megszerezte az erre feljogosító iratokat, melyeket azonban könnyű meghamisítani.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×