eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálatának felvétele Szergej Lavrov orosz külügyminiszterről a bahreini hivatali partnerével, Abdel-Latif az-Zajánival tartott sajtóértekezleten Manámában 2022. május 31-én. Lavrov munkalátogatáson tartózkodik a kőolajban gazdag közel-keleti államban.
Nyitókép: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium

Moszkva tárgyalóasztalhoz szólította a nagyhatalmakat - Izrael-ügyben

Oroszország konferenciát szorgalmaz a közel-keleti konfliktus rendezésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának és a térség országainak részvételével – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Moszkvában újságíróknak.

Úgy vélekedett, hogy António Guterres ENSZ-főtitkárnak támogatnia kellene ezt a kezdeményezést.

„Az egyetlen módja annak, hogy ez a probléma tisztességesen és végérvényesen megoldódjon, egy nemzetközi konferencia megtartása, amin természetesen az ENSZ Biztonsági Tanácsának mind az öt állandó tagja (Oroszország, Kína, Franciaország, Franciaország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok) részt kell, hogy vegyen” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a sikerhez nélkülözhetetlen az Arab Liga, az Iszlám Együttműködési Szervezet és a Perzsa-öböl menti arab államok együttműködési tanácsa országainak bevonása is.

Moszkvának a rendezéssel kapcsolatos álláspontját a parlament felsőházában szerdán megtartott kormányórán ismertetve Lavrov kijelentette:

„Soha nem fogunk beleegyezni olyan megállapodásokba, amik aláássák, sértik Izrael biztonságát. De meg vagyunk győződve arról is, hogy ezt a biztonságot csak az ENSZ-határozatokkal összhangban lehet biztosítani, amik feltételezik, megkövetelik, hogy ezen állam mellett, szintén biztonságban, jószomszédságban, éljen és fejlődjön Palesztina állam – egy független és szuverén állam.”

A sajtónak kifejtette álláspontját, miszerint a palesztinok számára 1948-ban megígért állam megalapításának elmaradása, a palesztin néppel szembeni igazságtalanság fennmaradása „nagyon komoly terrorista és szélsőséges érzelmeket táplál”. „Legalábbis lehetővé teszi a terroristák számára, hogy ezt az elégedetlenséget a palesztinok és más arab népek körében arra használják fel, hogy egyre több támogatót toborozzanak a fegyveres harc és a terrorista struktúrák létrehozására” – mondta a miniszter.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára szerdán telefonbeszélgetést folytatott Cahi Hanegbivel, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjével a palesztin-izraeli konfliktusról, különös tekintettel a gázai humanitárius helyzet romlására.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×