eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Izraeli katonák TAR-21 gépkarabéllyal. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Furcsa fegyverrel harcolnak az izraeli katonák – bemutatjuk az elitegységek szuperkarabélyát

A galileai Táborhegy héber nevét viselő különleges kialakítású kézifegyver teljesen saját fejlesztésű.

A hivatalosan TAR-21 nevű gépkarabélyt az izraeli hadsereg (IDF) és a hazai fegyvergyártó cég, az Israel Military Industries (IMI, ma már TAAS) közösen fejlesztette ki. A tervezés még a múlt század végén, 1998-ban kezdődött majd 1999-től 2002-ig tartottak a csapatpróbák. A cél az volt, hogy az addig rendszerben lévő, amerikai eredetű, M-16-ost és annak különféle változatait, valamint az izraeli gyártású Galil ARM fegyvereket, egy egységes típussal válthassák fel.

Az új kézifegyver nevében szereplő 21-es a XXI. századra utal, ami azt mutatja, hogy a tervezők szándéka egy valóban nagyon korszerű gépkarabély megalkotása volt. Ennek megfelelően a legtöbb alkatrész különleges polimer műanyagból készült, csak ott alkalmaztak fémet, ahol az nélkülözhetetlen volt. Így könnyebb és egyszerűbben is gyártható, mint az évtizedek óta nagy sorozatban készülő amerikai M-16/M4 változatok, bár az ára még valamivel magasabb.

Főleg az ár az oka annak, hogy eddig jobbára csak az elitegységek katonáit szerelték fel ezzel az új eszközzel.

A gázai hadjáratról készült videókon és fényképeken is látható, hogy a sok izraeli gyalogos még a régebbi M4-ekkel harcol.

A TAR-21 legszembetűnőbb különlegessége, hogy bullpup rendszerű. Ennél a megoldásnál az elsütőbillentyű mögött, a válltámaszban található a zárszerkezet és a tár. A fegyver alig valamivel hosszabb, mint a csöve. A rövid kialakításnak köszönhetően sokkal könnyebb vele kiszállni egy lövészpáncélosból, vagy szűk helyeken mozogni, ami városi harcban nagy előnyt jelent. Az sem elhanyagolható, hogy a rövid fegyver markolata a súlyponthoz közel van, így akár egy kézzel is lehet vele tüzelni, ráadásul kezelheti jobb- és balkezes katona is. A bullpup további hozadéka, hogy a cső a lövéskor szinte csak hátrafelé mozdul el, ezért egyszerűbb az ilyen fegyverekkel pontos találatot elérni.

TAR-21 izraeli gépkarabély. Forrás: Wikipédia
TAR-21 Tavor izraeli gépkarabély. Forrás: Wikipédia

Persze ennek a felépítésnek is vannak hátrányai. Az egyik, hogy a zárszerkezet egészen hátul van, az elhasznált hüvely a lövész arcától alig pár centire repül ki a fegyverből. Ennek ellenére számos gyártó ezt a megoldást választotta. A brit hadsereg által évtizedek óta használt SA80-a, vagy az osztrák Steyr AUG és a legújabb horvát VHS-D is ezt a sémát követi. Utóbbi nagy hasonlóságot mutat a francia FAMAS gépkarabéllyal, amely több évtizedig szolgált. 2017-től kezdve azonban a francia hadsereg visszatért a hagyományos elrendezésű sorozatlövő fegyverekhez, és az otthoni tervezésű, illetve gyártású FAMAS-t a német Heckler & Koch vállalat HK416 F modelljére cseréli.

Az izreali Tavor kétségtelenül a világ egyik legkorszerűbb kézifegyvere.

Kizárólag optikai irányzékkal rendelkezik és a NATO 5,56 mm-es szabványlőszerével tüzel, méghozzá az amerikai M16/M4-el azonos, 30 töltényes tárból. Több változata is létezik, amelyek lényegében csak a cső hosszúságában térnek el egymástól. A normál 460 mm-esnél van egy rövidebb, 380 mm-es (CTAR-21) változat, amit főleg a harcjárművek személyzetének szántak és létezik egy még ennél is kompaktabb verzió (MTAR-21), amelynek csöve mindössze 250 mm. Kifejlesztettek egy mesterlövészfegyvert is, de ahhoz jóval hosszabb és vastagabb csövet használnak. A tűzerő növelése érdekében a TAR-21-re 40 mm-es gránátvetőt is fel lehet szerelni.

Az izraeli gépkarabély CTAR-21 jelű, rövid csövű változata. Forrás: Wikipédia
Az izraeli gépkarabély CTAR-21 jelű, rövid csövű változata. Forrás: Wikipédia

A Tavor már szép exportsikereket is elért. Az izraelin kívül még négy másik ország rendszeresítette, bár igaz, hogy a viszonylag magas ára miatt inkább csak a különleges erők katonáit látták el vele.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×