eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Piros jelzést kapott az új KRESZ a német Bundesratban

Hiába fogadta el a reformtervezetet a Bundestag, a felsőház elutasította az önkormányzatoknak sokkal szabadabb kezet adó tervezetet.

Még júniusban döntött a német koalíciós kormány a közúti közlekedési törvény reformjáról. A kiindulás az volt, hogy a forgalomtervezésben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a klímavédelemre és az egészségügyi tényezőkre, az önkormányzatok számára pedig nagyobb szabadságot kell biztosítani a forgalomtervezésben, így például a 30 kilométer/órás övezetek kialakításában.

A reformtervezet a parlament alsóházában, a Bundestagban korábban zöld jelzést kapott, a tartományi miniszterelnököket tömörítő felsőházban, a Bundesratban azonban általános meglepetésre pirosat. Annak ellenére, hogy az önkormányzatok szerepe ténylegesen jelentősen megerősödne a helyi tömegközlekedés szervezésében.

A főképp az iskolák és az óvodák környékén létrehozandó óránkénti harminc kilométeres sebességkorlátozás elrendelése mellett előnyben részesíthetnék a helyi közlekedési adottságokat, a különleges busz- vagy kerékpársávok létesítését, vagy épp a lakossági parkolóhelyek kialakítását.

A Bundestag jóvá is hagyta a tervezetet, a szövetségi tanácsban, a Bundesratban azonban a KRESZ-reform egyelőre elbukott. Ez azt jelenti, hogy a módosítás egyelőre nem léphet hatályba. A parlamenti ügyrend szerint most egy közvetítői bizottságnak kell tárgyalnia a kompromisszumról.

Az ideiglenes vétóról beszámoló ARD közszolgálati rádió- és televízió indokot nem közölt. Az általa megszólaltatott baden-württemberi tartományi belügyminiszter ugyanakkor arra utalt, hogy a közelmúltban a tartományok körében fenntartások fogalmazódtak meg a törvénytervezettel kapcsolatban.

Volker Wissing, a kormány közlekedési minisztere meglepőnek nevezte a döntést. Emlékeztetett arra, hogy egy éve több város közös levélben nagyobb rugalmasságot sürgetett a helyszíni döntések engedélyezése érdekében. Wissing úgy vélte, hogy

a Bundesratban született döntés a tartományok és az önkormányzatok közötti nézeteltéréseket jelzi.

"Szerettünk volna több mozgásteret adni az önkormányzatoknak, nyilvánvaló azonban, hogy a tartományok ezt nem akarják" – hangoztatta a miniszter.

Hasonlóan nyilatkozott a zöld párti környezetvédelmi miniszter is. Steffi Lehmke szerint nagyszerű lehetőség szalasztódott el, mert megerősítették volna a helyi tömegközlekedést, a kerékpárosok és a gyalogosok szabadabb és biztonságosabb mozgását a városokban.

Bírálta a Bundesrat döntését a Német Városok Szövetsége is. A reform az első lépés lett volna ahhoz, hogy a városok nagyobb mozgásteret kapjanak mind a tervezésben, mind a helyi forgalomirányításban. A szövetségi kormánynak és a tartományi kormányoknak most össze kell fogniuk, és a lehető leggyorsabban megoldást kell találniuk – fogalmazott a szövetség.

Megdöbbenésének adott hangot a Német Országos Kerékpárklub is, figyelmeztetve a kerékpárosok biztonságának romlására és a kerékpárúti hálózatok kiépítésének megtorpanására.

Az ideiglenes vétó – mint a ZDF közszolgálati médium rámutatott – ugyanakkor nem jelent végleges elutasítást. Információi szerint azt költségvetési indokok is motiválták, a szövetségi tanács más tervezetet is elutasított. A Bundesrat "visszaküldte" a kórházak átláthatóságáról szóló törvénytervezetet is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×