eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) szervezet megalakulásának 55. évfordulójáról tartott megemlékezésen őrködik egy fegyveres férfi Gázában 2022. december 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Rostoványi Zsolt az Arénában: hiába van négy lehetőség is az izraeli helyzet rendezésére

Naponta mintegy 250 millió dollárba kerül Izraelnek a háború, és az izraeli lakosság körében nagy feszültséggel jár a hetek óta tartó konfliktus - mondta az Inforádió Aréna című műsorában Rostoványi Zsolt Közel-Kelet-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem emeritus rektora. Úgy vélekedett, a kétállami megoldás mellett létezik még három javaslat az izraeli-palesztin kérdés rendezésére.

Izrael előtt szakértők szerint négy megoldási lehetőség áll, az egyik a kétállami megoldás, ami jó régóta napirenden van. A másik háromról szólva Rostoványi Zsolt Közel-Kelet-szakértő, a Corvinus Egyetem rektor emeritusa az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett, teljesen jó megoldást azok közül sem lehet választani.

A négy megoldás tehát - egy amerikai politológus "technikai" elmélete szerint - a következő lenne:

  1. kétállami megoldás: "Palesztin állam már eleve van. 1968-ban a palesztinok algíri csúcstalálkozóján kikiáltották, ezt a világ országainak többsége, beleértve Magyarországot, elismerte, az ENSZ-ben a Vatikánhoz hasonlóan megfigyelő tag. Tagja az UNESCO-nak és számos nemzetközi szervezetnek, és a zászlaja is ott lobog az ENSZ előtt. Teljes jogú tagságra viszont nincs esélye, de diplomáciai képviseleteket működtet, többek között Magyarországon is. De nyilván más a helyzet, mintha egy konkrét ország lenne konkrét földterülettel, az államiság funkcióit ellátni képes entitás volna. A jelenlegi helyzet nem ez."
  2. Nagy Izrael-megoldás I.: "Kétnemzetiségű, kétnemzetű állam, ahol zsidók és palesztinok élnek békében egymás mellett. Amennyiben az állam demokratikus, az azt jelenti, hogy a választásokon is indulhatnak arabok és zsidók egyaránt, és mivel az arabok többségben vannak, az is bekövetkezhetne, hogy a zsidó állam vezetője arab lenne, ami teljes abszurdum, ellentmond a zsidó állam elképzelésének."
  3. Nagy Izrael-megoldás II.: "Etnikai tisztogatás lenne, a nem zsidók, vagyis az arabok erővel történő eltávolítása bizonyos területekről, de ez nem civilizált megoldás."
  4. Nagy Izrael-megoldás III.: "Apartheid állam jönne létre, Izraelen belüli palesztin enklávékkal, Izrael által kontrollált területeken palesztin autonómia. Az elmélet megalkotója szerint ez utóbbi lehetne létrehozható"

- részletezte Rostoványi Zsolt, nyomatékosítva, megvalósítható javaslat "nem látszik körvonalazódni, egyre nehezebb lesz ezt megtalálni".

November utolsó vasárnapján közben 14 külföldi és 3 izraeli túszt engedett el a Hamász, cserébe 39, izraeli börtönben raboskodó palesztinért. Joe Biden amerikai elnök azt mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy hosszabbítsa meg a tűzszünetet, amire Netanjahu azt felelte, minden hosszabbítási napért 10 túszt kér, de a Hamász nem mindenkiről tudja, hogy hol van.

Arról, hogy ez hogyan lehetséges, Rostoványi Zsolt azt mondta, "alagutak végén lehetnek" olyan túszok, akikről még a Hamász vezetése sem tud.

"Nehéz a helyzet, de az egész akció nagyon figyelemreméltó; az, hogy hosszas tárgyalások után sikerült Katar és Egyiptom hathatós közreműködésével sikerült létrehozni egy megállapodást Izrael és a Hamász között, ami nemcsak amiatt nagyon jó, hogy a túszok egy része kiszabadul, hanem a szállítmányok is szabadon közlekedhetnek a Gázai övezetben, persze korlátok között" - mutatott rá.

Elmondta még,

Izraelnek az elmúlt években csak rövid háborúi voltak,

az egyik leghosszabb a 2006-os, a libanoni Hezbollahhal vívott háború volt, ez 34 napos volt, a hosszas háborúzás márpedig a lakosság körében is feszültségeket indukál, "arról nem is beszélve, hogy rengetegbe kerül".

"250 millió dollár, amibe ez a háború naponta kerül, minden szempontból jó lenne, ha ebből a helyzetből sikerülne Izraelnek és a Hamásznak is kimennie; azt gondolom, ez a tűzszünet, ami valójában humanitárius szünet, hozzájárulhat a befejezéshez, ugyanakkor olyan hátulütője is lehet, hogy a Hamásznak így lehetősége van erőgyűjtésre a következő etaphoz. Nem lehet tudni, hogy ebben a helyzetben hogyan fog Izrael reagálni, de azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megsemmisíti a Hamászt. A tűzszünet után, ahogy Benjámin Netanjahu bejelentette, Izrael teljes erővel fog támadni" - fejtette ki Rostoványi Zsolt az Arénában.

Kijelentette, a világ közvéleménye a tűzszünet mellett foglal állást, ami újabb időt adhatna arra, hogy Izrael átgondolja, hogyan tovább, "mielőtt a helyzet eszkalálódhatna".

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×