eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Izraeli harckocsi a Szalah al-Din úton, a Gázai övezet középső részén 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tűzszünet Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajtott végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Hatem Musza

Meghosszabbítják a gázai tűzszünetet

Izrael és a Hamász beleegyezett abba, hogy további két nappal meghosszabbodjon a fegyvernyugvás a Gázai Övezetben.

A tűzszünet meghosszabbításának hírét az X-en jelentette be a katari külügyi szóvivő. Az Öböl-menti arab ország közvetít a háborús felek között. Madzsed al-Anszari azt is elmondta: országa abban reménykedik, hogy a hosszabbítás elvezethet a végleges tűzszünethez a Gázai övezetben.

A bejelentés értemében a hétfőn lejáró fegyvernyugvást további két nappal meghosszabbítják.

Kulcskérdés időközben, hogy a Hamász megtalálja-e azt a mintegy 40 Izraelből elhurcolt személyt, akinek az eltűnése ismert, de a terrorszervezetnek egyelőre nincs tudomása a fogva tartásuk pontos helyéről.

A tűzszünet meghosszabbításának két napján, kedden és szerdán naponta újabb tíz izraeli túsz hagyatja el a Gázai övezetet, és cserébe naponta harminc palesztin női és 19 év alatti férfi fogoly hagyhatja el az izraeli börtönöket. A tűzszünet negyedik napján, vasárnap kilenc gyermeket és két anyát engedett szabadon a Hamász.

A vöröskereszt képviselői az egyiptomi határ átkelőhelyére, Rafahba szállítják az elengedett foglyokat.

Rafahban az egyiptomi hatóságok fogadják őket, ellenőrzik személyazonosságokat, majd átadják az izraeli hadsereg képviselőinek a kiszabadult túszokat.

Hétfőn késett a túszok negyedik csoportjának szabadon bocsátása, mert Izrael nem fogadta el az eredeti névsort, ugyanis Jeruzsálem szerint a Hamásszal kötött fegyverszünet megtiltja a terrorcsoportnak, hogy elválassza az anyákat gyermekeiktől - noha ezt már egyszer megtette az ideiglenes tűzszünet második napján.

Mind a tizenegy, hétfőn hazatérő túszt a Nír Óz nevű kibucból vitték a terrortámadás napján a Hamász fogságába. A kibuc negyvenkilenc tagja továbbra is fogságban van, köztük nők és gyermekek is.

Korábban szabadon engedett túszok arról számoltak be, hogy személyesen meglátogatta őket fogva tartásuk földalatti helyén Jahja Szinvár, a Hamász gázai vezetője, és azt mondta nekik, hogy ott védve vannak.

A Hamász bejelentette, hogy megkapta a hétfő este szabaduló palesztin foglyok listáját, melyen három nő és 30, 19 éven aluli férfi szerepel. A foglyok közül kilencen kelet-jeruzsálemiek, a többiek pedig feltehetően Ciszjordániába térnek haza.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×