eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Twitter / X

2015-ben Angela Merkel vigasztalta a palesztin lányt, aki most német állampolgárként a Hamászt élteti

A most 23 éves Reem Sahwil akkor a kitoloncolástól félt, most a német állampolgársága kerülhet veszélybe.

Angela Merkel "menekültlányaként" vált híressé 2015-ben Reem Sahwil. A hontalan palesztin kislány az akkori kancellár Willkommenskultur elnevezésű, a befogadás kultúráját hangsúlyozó politikájának keretében érkezett Németországba, és egy nyilvános rendezvényen még a kancellár vigasztalta, amikor a lány arról panaszkodott, hogy az apja munkanélküli, családját sokáig a kitoloncolás fenyegeti, és nem tudják, maradhatnak-e Németországban, a bizonytalanság pedig megnehezíti az életüket. Az ország olyannyira befogadta, hogy idén még a német állampolgárságot is megkapta.

A német kancellár azt mondta, megérti a lány helyzetét, de nem ígért neki kedvezményt, csupán azt jelezte, a kormány csak a menekültügyi eljárások átfutási idejének csökkentésével tudja enyhíteni a menedékkérők bizonytalanságát, ez az "egyetlen válasz", amelyet Németország adhat, "és lesznek, akiknek vissza kell menniük". A lány erre sírva fakadt, Merkelt pedig sokan érzéketlenséggel vádolták.

Mostanra azonban fordult a kocka. A most 23 éves Reem Sahwilt egykori menekültkislányról ugyanis kiderült, hogy – mint a Bild című lap fogalmazott – igazi antiszemitává és Izrael-gyűlölővé vált.

Mindez azt követően vált ismertté, hogy a Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet támadást indított Izrael ellen, mintegy 240 túszt tart még mindig fogságban, köztük német állampolgárokat is.

A történtek nyomán és a német állampolgárság ellenére

Reem Sahwil most sorozatosan olyan üzeneteket tette közzé, amelyekben a legszélsőségesebb hangnemben a Hamászt éltetve Izrael megsemmisítését követelte.

Ezzel azonban kivívta azoknak a politikusoknak a haragját, akik hónapokkal ezelőtt még állást foglaltak honosítása, illetve német állampolgárság odaítélése mellett. Élükön azzal az Eckhardt Rehberggel, aki korábban Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban éveken keresztül a helyi CDU vezetője és Merkel egyik leghűségesebb harcostársa volt. A korábbi parlamenti képviselő nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy

haladéktalanul meg kell vonni az állampolgárságot a palesztin lánytól.

"Senki nem válhat németté, aki nem osztja értékeinket, és nem is maradhat német" – jelentette ki a konzervatív politikus. Rehberg szerint a honosítás az elmúlt években túl nagy számban és túl gyorsan történt.

"Nem ragaszkodtunk ahhoz, hogy csak az válhat németté, aki elismeri Izrael létjogosultságát – jelentette ki. – Az antiszemiták egyszerűen rossz címen vannak nálunk." Reem Sahwil példája azt bizonyítja, hogy az állampolgárság kötelékét milyen kevesen vették komolyan, milyen kevesen közvetítették - tette hozzá.

Az ügynek ugyanakkor még magasabb hullámai is vannak. A konzervatív ellenzéki pártszövetség, a CDU/CSU parlamenti frakciójának vezetője ugyancsak a Bildnek nyilatkozva "bevándorló antiszemitizmusról" beszélt. Thorsten Frei szerint ez régóta tabu, noha hatalmas probléma. A politikus felszólította az Olaf Scholz kancellár vezette kormányt, hogy sürgősen új bevándorlási törvénytervezetet dolgozzon ki.

"Német állampolgárságot csak azok kaphatnak, akik hitelesen támogatják Izrael létjogosultságát" – hangsúlyozta. A konzervatív pártszövetség már be is nyújtotta saját tervezetét a Bundestagnak, amely értesülések szerint a hét közepén napirendre is tűzi a kérdést.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×