eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
London, 2023. november 6.A Just Stop Oil környezetvédő csoport által közreadott képen a szervezet két klímaaktivistája Diego Velázquez spanyol mester Vénusz a tükörrel című festménye előtt, miután kis kalapáccsal ütötték a képet védő üveget a londoni Nemzeti Galériában 2023. november 6-án.
Nyitókép: MTI/AP/Just Stop Oil

Klímavédő aktivisták kalapáccsal püfölték az egyik Velázquez-festményt Londonban

Az ellen tiltakoztak így, hogy a brit kormány újabb olajkitermelési engedélyek kiadását tervezi az Északi-tengeren.

A Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport két aktivistája kalapácsokkal összetörte a londoni Nemzeti Galériában Diego Velázquez egyik festményének védőüvegét. Ezzel a rongálással az ellen tiltakoztak, hogy a brit kormány újabb olajipari engedélyekre vonatkozó terveket dolgozott ki – írja az Euronews.

A két aktivista az 1647 és 1651 között készült Rokeby Vénuszt rongálta meg. A műalkotást eltávolítják a kiállításról, hogy megvizsgálhassák a restaurátorok.

Az egyik elkövető azzal indokolta az akciót, hogy „a nők sem szavazással szerezték meg a szavazati jogot, a tettek ideje jött el, nem a szavaké”. Több aktivista is ellepte London utcáit, a kormány ellen tiltakoztak, miután a kabinet újabb olajkitermelési engedélyek kiadását tervezi az Északi-tengeren. A hivatalos kormányzati indoklás szerint ezzel akarják csökkenteni az „ellenséges külföldi rezsimektől való függőséget”.

A londoni rendőrség őrizetbe vett 40 aktivistát, akik a kormányzati negyedben, Whitehallban meneteltek és egy rövid ideig akadályozták a forgalmat.

A Rokeby Vénuszt legutóbb 1914-ben rongálták meg, amikor Mary Richardson szüfrazsett több csapást is mért egy húsbárddal a festményre.

Az Infostart nyáron beszámolt arról is, hogy a Just Stop Oil aktivistái megzavarták a világ egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiváljának, a BBC Promsnak a megnyitóját, majd fennakadást okoztak a Channel 4 televízió egyik műsorának felvételén is. Ugyanennek a csoportnak két női tagja 2022 őszén a londoni Nemzeti Galériában paradicsomlevest zúdított Vincent van Gogh Napraforgók című festményére, majd tenyerüket a falhoz ragasztották, és egyikük azt kiabálta, hogy „mi ér többet? A művészet vagy az élet? Jobban aggasztja magukat egy festmény védelme, mint az emberéleté vagy bolygónké?”

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×