eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A palesztinok mellett tüntetnek Berlinben 2023. október 21-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet október 7-én betört az övezet melletti izraeli településekre, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek és elhurcoltak kétszáz civilt. A Hamász elleni izraeli hadművelet eddig közel 3800 palesztin halálát okozta a Gázai övezetben, a sebesültek száma meghaladja a 12 ezret.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Palesztinpárti tüntetők gyülekeztek Washington és London utcáin

Több ezer palesztinpárti tüntető gyűlt össze Washington központjában szombaton, hogy Izrael ellen és a palesztinok mellett tüntessen, részben a Hamászt támogatva és tűzszünetet követelve.

A Fehér Ház közelében összegyűlt tüntetők főként azt követelték, hogy állítsák le a harcokat a Gázai övezetben, illetve az Egyesült Államok hagyjon fel Izrael támogatásával.

A helyszíni beszámolók szerint a tüntetők az Egyesült Államok több államából utaztak a fővárosba palesztinbarát szervezetek hívására, többen buszokkal érkeztek Illinois és Ohio államból.

A megszólaló tüntetők egy része azt hangoztatta, hogy kifejezetten a palesztin emberek mellett szeretne kiállni, de az iszlamista Hamászt nem támogatja. Mások ugyanakkor a Hamász cselekedeteit elfogadhatónak mondták, mert szerintük az Egyesült Államokban hivatalosan terrorszervezetnek számító mozgalom a palesztinok szabadságáért harcol.

Pénteken Kaliforniában mintegy 200, többségében békés palesztinbarát tiltakozó megakadályozta egy amerikai kormányzati tulajdonban álló kereskedelmi hajó elindulását Oakland kikötőjéből. A palesztin zászlókat lobogtató aktivisták azt követelték, hogy Washington állítsa le Izrael támogatását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×