eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A Gázai övezetből menekülők várják a rafahi határátkelőnél, hogy beléphessenek Egyiptomba 2023. november 1-jén. A gázai övezeti háború október 7-i kitörése óta első alkalommal kelhettek át sebesült palesztinok Egyiptomba, hogy a helyi kórházakban ellátást kaphassanak. A sebesültek kimenekítéséről szóló, katari közvetítéssel létrejött megállapodás értelmében a Gázai övezetben rekedt külföldi állampolgárok is elhagyhatják az izraeli erők által ostromlott palesztin övezetet.
Nyitókép: MTI/EPA/Haitham Imad

Már ki is derült, hogyan folytatódik az evakuációs művelet a rafahi átkelőnél

Egyiptom kedden jelentette be, hogy sebesülteket fogad a Gázai övezetből, majd kiderült, hogy külföldiek és kettős állampolgárok is elhagyhatták a területet. Van egy több mint 500 fős lista, az azon szereplőknek van lehetőségük elmenekülni.

Szerdán a gázai övezeti háború kitörése óta első alkalommal kelhettek át sebesült palesztinok Egyiptomba, hogy a helyi kórházakban ellátást kaphassanak. Három egyiptomi és egy palesztin biztonsági illetékes szerint legkevesebb 320 külföldi, illetve kettős állampolgár is elhagyhatta a palesztin övezetet.

Az egyiptomi al-Kahera televízió beszámolója szerint a sebesülteket szállító mentőautók egy része már elhagyta a rafahi határátkelőt al-Arís felé. (Határvédelmi források szerint az érintetteket biztonsági ellenőrzésnek vetik alá a határ egyiptomi oldalán.) Az egyiptomi Vörös Félhold megerősítette három palesztin páciens - két férfi és egy fiú - megérkezését is a Sínai-félsziget északi részén található városba.

Értesülések szerint összesen mintegy 90 súlyos sebesültet evakuálnak, illetve Raíd Abdel-Nasszer, az egyiptomi Vörös Félhold főtitkára közölte, hogy szerdán 525 külföldi, illetve kettősállampolgár kiutazását hagyták jóvá a rafahi határátkelőn keresztül. Ám szerdán csak mintegy 20 palesztin ápoltat vittek át Egyiptomba, és több mint 300 kettős állampolgár jutott még át a rafahi határátkelőn.

Késő késő délutánra aztán kiderült, hogy

csütörtökön ismét megnyílik az átkelő és ugyanilyen korlátozott rendszerrel fog üzemelni, csak azok mehetnek át rajta, akik szerepelnek a fent említett listán.

A sebesültek kimenekítéséről szóló megállapodás katari közvetítéssel jött létre, miközben Izrael tovább folytatta terrorellenes offenzíváját a Gázai övezet északi részében a radikális iszlamista Hamász ellen. Az egyezség szerint nemcsak sebesült civilek, hanem a három hete ott rekedt külföldi állampolgárok is elhagyhatják az izraeli erők által ostromlott palesztin övezetet.

Külföldi lapok beszámoltak róla, hogy ez a megállapodás független más, még megbeszélések tárgyát képező kérdésekhez. A Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások még folynak, és egy amerikai tisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy óvakodnak attól, hogy a két párhuzamos missziót összehasonlítsák egymással. Megerősítette azt is, hogy vannak amerikai állampolgárok is az Egyiptomba átjutottak között.

A hírportál egy magas rangú amerikai tisztségviselőre is hivatkozott, aki azt mondta, hogy a gázai külföldiek szabadon bocsátását célzó tárgyalások során a Hamász azt követelte, hogy néhány saját harcosa kerüljön fel a sérültek listájára és engedjék őket szabadon. Ezt a kérést elutasították – mondta a forrás.

(A nyitóképen: A Gázai övezetből menekülők várják a rafahi határátkelőnél, hogy beléphessenek Egyiptomba 2023. november 1-jén.)

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×