eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az International Humanitarian City Gázai övezetbe szánt segélyszállítmányát rakodják egy Egyiptomba tartó repülőgépre a Dubaji nemzetközi repülőtéren 2023. október 19-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Ali Haider

Pénteken jöhet az egyik áttörés a Gázai övezetben

Egyiptomi és palesztin források számoltak be róla, az ENSZ is bejelentést tett.

Egészségügyi segéllyel megrakott öt teherautó várakozik indulásra készen Egyiptom és a Gázai övezet határán, hogy elindulhasson az övezetbe - közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO egyúttal üdvözölte Izrael előző napi bejelentését, hogy nem fogja útját állni az Egyiptom felől az övezetbe szánt humanitárius szállítmányoknak.

"Teherautóink megrakodva és menetkészen állnak" - hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója londoni sajtótájékoztatóján. Kifejezte abbéli reményét, hogy a készleteket a lehető leghamarabb - "remélhetőleg már holnap" - célba juttatják, amint megnyílik a rafahi határátkelő.

Elmondta, további 40 tonna segély a jövő hétig szintén megérkezik a térségbe. A szállítmányban egyebek között krónikus betegek és sebesültek kezeléséhez, ápolásához szükséges gyógyszerek vannak, biztosítva ezzel 300 ezer ember ellátását, beleértve várandós nőket is.

Az egyiptomi al-Kahera News hírtelevízió saját forrásaira hivatkozva közölte, hogy a rafahi határátkelőt pénteken megnyitják. A Maán palesztin hírügynökség és az egyiptomi biztonsági erők egyik magas rangú tisztségviselője közölte, hogy a humanitárius segélyeket szállító első 20 teherautó átkelését António Guterres ENSZ-főtitkár személyesen fogja felügyelni október 20-án a határon.

Ez lenne az első humanitárius szállítmány, amely bejut az övezetbe, miután Izrael teljes blokád alá vette, és elkezdte bombázni a mintegy 2,3 millió lakosú Gázai övezetet a Hamász radikális iszlamista szervezet összehangolt, október 7-i támadása miatt. Az ENSZ humanitárius katasztrófa veszélyére figyelmeztetett a palesztinok lakta part menti sávban.

(A nyitóképen: Az International Humanitarian City Gázai övezetbe szánt segélyszállítmányát rakodják egy Egyiptomba tartó repülőgépre a Dubaji nemzetközi repülőtéren 2023. október 19-én.)

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×