eur:
392.77
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter távozik londoni otthonából 2022. október 24-én. Sunak előző napon bejelentette, hogy indul a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versenyében. Rishi Sunak a lehetséges pályázók közül elsőként szerezte meg az induláshoz minimálisan előírt száz alsóházi tory frakciótag támogatását. Liz Truss brit miniszterelnök október 20-án mondott le a párt vezetéséről.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

A brit kormányfő is közvetíteni akar a Közel-keleti válság rendezésében

Londonban bejelentették, hogy Rishi Sunak először Izraelbe utazik, ahol találkozik Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Jichák Hercog államelnökkel, majd a közel-keleti térség más fővárosait is felkeresi.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője ugyanakkor nem részletezte, hogy Rishi Sunak Izraelen kívül mely országokban tesz látogatást, de közölte: tárgyalásain a brit kormányfő a Gázai-övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása után kirobbant konfliktus kiszélesedésének megakadályozására törekszik.

A brit kormányfő emellett azt is megpróbálja elérni, hogy az övezetbe bejuthassanak a segélyszállítmányok és elhagyhassák a térséget a távozni kívánó civilek. Sunak a héten telefonon beszélt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, szorgalmazva a Gázából Egyiptomba vezető rafahi határátkelő megnyitását.

A brit kormány az Izraelből távozni kívánó britek számára eddig tucatnyi repülőjáratot szervezett, amelyek több mint ötszáz embert szállítottak el. London mindemellett a Gázában és a Ciszjordániában tartózkodó britek szárazföldi evakuálásának lehetőségéről is tárgyal a szomszédos országokkal.

A kormány Egyiptomba telepített egy brit határrendészeti egységet, amely készen áll a brit állampolgárok megsegítésére, amint távozhatnak Gázából. Utazása előtt a Downing Street által ismertetett nyilatkozatában a brit miniszterelnök kijelentette: minden civil halála tragédia, és máris túl sok emberélet veszett oda a Hamász elborzasztó terrorcselekménye óta.

Sunak szerint a gázai Al Ahli kórház ellen elkövetett támadásnak - amelynek helyi források szerint több száz halálos áldozata van - fordulópontnak kell lennie, amely arra ösztönzi a térség és a világ vezetőit, hogy együttes erőfeszítésekkel vegyék elejét a konfliktus további veszélyes kiszélesedésének.

Rishi Sunak látogatásával egy időben James Cleverly brit külügyminiszter is a térségbe utazik. Cleverly a londoni külügyi tárca csütörtöki tájékoztatása szerint az egyiptomi, a török és a katari kormány támogatását kéri a gázai konfliktus rendezéséhez, a humanitárius segélyek eljuttatásához a Gázai-övezetbe és a Hamász által elhurcolt brit túszok szabadon engedéséhez.

A brit miniszterelnök és a külügyminiszter látogatása előtt egy nappal Joe Biden amerikai elnök is Izraelben járt. Tárgyalásai után bejelentette: Izrael hozzájárult ahhoz, hogy Egyiptom felől humanitárius segélyek érkezhessenek Gázába a civil lakosság részére.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×