eur:
393.72
usd:
364.68
bux:
71899.73
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Vít Rakusan, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Csehország belügyminisztere megszólaltatja az ülés kezdetét jelző csengettyűt az európai uniós tagországok belügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán 2022. december 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Új szintre lépett a kormányzati korrupciós vád Csehországban

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a cseh koalíciós kormány ellen az ellenzék.

Az Igen - Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt azért nyújtott be bizalmatlansági indítványt, mert Petr Fiala miniszterelnök nem hajlandó eltávolítani a kabinetből Vít Rakusan belügyminisztert, a Polgármesterek és Függetlenek nevű párt (STAN) elnökét, aki az ellenzék szerint részese pártja korrupciós botrányainak. Rakusan tagadja és alaptalannak nevezte a vádat.

Andrej Babis arrogánsnak és tehetségtelennek minősítette a kormányt. Petr Fiala kormánya Babis szerint rendkívül gyenge, és eredményei katasztrofálisak.

"A legfontosabb azonban az a tény, hogy Fiala kormányfő és az egész kormány nem csak saját választóit csapta be és árulta el, hanem az egész lakosságot. Tönkreteszi az országot, lakosaink életét, ezért mihamarabb távoznia kell a hatalomból" - szögezte le a volt kormányfő.

Szerinte a Fiala-kabinet nem teljesíti választási ígéreteit, miszerint nem fog adót emelni, és nem fogja csökkenteni a nyugdíjak értékét. Magas az infláció, a lakosság jövedelmének vásárlóereje csökken, s a kormány a migráció problémáját sem tudja kezelni - bírálta a koalíciós kabinetet Babis.

A 200 tagú parlamenti alsóházban a kormány elmozdításához legalább 101 szavazatra van szükség. Az ellenzéknek 92 képviselője van. A kormányoldal ezért az ANO kezdeményezését legitimnek, de lényegében "olcsó színjátéknak" minősítette. A vitába többtucatnyi képviselő jelentkezett be, ezért nem tudni, hogy a bizalmi szavazást mikor tartják.

(A nyitóképen: Vít Rakusan, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Csehország belügyminisztere megszólaltatja az ülés kezdetét jelző csengettyűt az európai uniós tagországok belügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán 2022. december 8-án.)

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 11:18
×
×
×
×