eur:
393.59
usd:
363.12
bux:
71166.01
2024. július 8. hétfő Ellák
Izraeli katonák érkeznek Szderót városába, hogy felvegyék a harcot a Hamasz fegyvereseivel. Forrás: X / Direto do Front
Nyitókép: Forrás: X / Direto do Front

Bujkáltunk a saját házainkban - egy túlélő izraeli beszámolója Szderót város ostromáról

Az ország déli részén fekvő város volt ez egyik legfőbb célpontja a Hamász fegyvereseinek.

Reggel 6:29-kor szólaltak meg a légvédelmi szirénák - mesélte a londoni The Economist-nek a hétvégi dráma egyik túlélője. Robert Albin filozófiát tanít a Szderót városában lévő Sapir főiskolán. A professzor egyedül él egy lakótelepen és a riasztást hallva azonnal a lakáshoz tartozó biztonságos szobába húzódott. Izraelben az új építésű házak mindegyikében van egy ilyen megerősített helyiség.

Albin tanár úrnak először az volt, furcsa, hogy a légiriadó milyen sokáig tart. Korábban általában 10-15 perc után lefújták, de most csak nem akart véget érni. Mint mondta, a védett szobában is hallotta a rakétákat. A Hamász Askelon, Ashdod, Kirjat Gat és Beersheba településeket lőtte. Mivel a közelben települt a Vas kupola rendszer egyik ütege, jól ki lehetett venni az elhárító rakéták indítását és az elfogott támadó lövedékek robbanását a magasban.

Egy óra elteltével sikerült internethez jutnia, akkor értesült arról, hogy palesztin fegyveresek törtek be Izraelbe és megtámadták Szderót városát is. Legalább húszan közülük a tanár házának közelében kezdtek lövöldözni.

A neten keresztül tartotta a kapcsolatot a barátaival, akiktől rémisztő híreket kapott. A támadók lopott izraeli egyenruhába bújva álcázták magukat, katonai járműveket és rendőr autókat zsákmányoltak majd azokkal száguldoztak a városban és mindenkire tüzet nyitottak.

Rövidesen megérkeztek az izraeli hadsereg csapatai is és a városban legalább két helyen komoly tűzharcba keveredtek a támadókkal. Azt is megtudta, hogy a palesztinok túszokat ejtenek. Egy határ közeli kibucot lerohanva egész családokat fogtak el. Sokan a házaik biztonsági szobáiba menekültek, amiket aztán a Hamász fegyveresei megostromoltak.

Robert Albin azt is elmondta a brit újság tudósítójának, hogy ilyen támadásra még nem volt példa a zsidó állam történetében. Eddig soha nem fordult elő, hogy az ellenség az ország területén gyilkolta volna az embereket. "Olyan volt, mintha megelevenedett volna Anna Frank naplója: bujkáltunk a saját hazánkban."

A professzor szerint az izraeliek nem értik az egészet és azt kérdezgetik: hogyan történhetett mindez?

Címlapról ajánljuk
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Alapító bejelentések
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Béketárgyalásokról beszélt Zelenszkij, a NATO átlépheti az oroszok vörös vonalát - Háborús híreink hétfőn

Béketárgyalásokról beszélt Zelenszkij, a NATO átlépheti az oroszok vörös vonalát - Háborús híreink hétfőn

11 napos "terrorelhárító" gyakorlatba kezdtek a kínai és fehérorosz katonák a lengyel határon található Breszt városa mellett. Az orosz külügyi tárca bejelentette: mostanra biztossá vált, hogy amerikai fegyverekkel is lövik Oroszországot. Orbán Viktor magyar miniszterelnök "béketurnéjának" harmadik állomása Peking volt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök délután azt mondta: Orbán Viktor nem közvetíthet Oroszország és Ukrajna közt, de más országok segítségére nyitott. Lengyelország megállapodást kötött Ukrajnával, melynek keretein belül a későbbiekben orosz rakétákat lőhetnek le az ukrán légtérből. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×