eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Robert Fico bejelentést tett: nem tárgyal senkivel, amíg...

Pártja, a Smer-SD kapta a legtöbb voksot a szombati előre hozott választás során. Most kormányalakítási tárgyalások kezdődnek, azt azonban a győztes párt elnöke szerint meg kell előznie egy fontos eseménynek.

Robert Fico, a szombati előre hozott szlovákiai parlamenti választásokon győztes Smer-SD vezetője a választási előzetes eredményeket értékelve vasárnap az Újszó.com tudósítása szerint úgy fogalmazott, addig nem tárgyal senkivel sem a kormányalakításról, amíg fel nem hívja őt ez ügyben Zuzana Caputová államfő.

"Itt fogunk ülni a székházban, és várjuk majd a köztársasági elnök telefonhívását. Amíg nem kapunk megbízást a kormányalakításra, addig nem látunk okot arra, hogy tárgyalásokat folytassunk" - jelentette ki a lap tudósítása szerint újságírók előtt.

Arról is számot adott, hogy "világos elképzelései vannak".

"Pontosan tudjuk, mit kell tennie a kormánynak rögtön az első ülésen" - fogalmazott, szerinte "programnyilatkozatot" kell tető alá hozni a lehetséges kormányzati partnerekkel

Kijelentette, Szlovákiának jelenleg nagyobb problémái vannak Ukrajna helyzeténél, mindazonáltal "megtesznek annak érdekében, akár az Európai Unió területén is, hogy minél hamarabb kezdetét vegye a béketárgyalás Ukrajna és Oroszország között".

Megerősítette, miniszterelnöki ambíciói vannak, kérdésre válaszolva pedig megjegyezte, 79 fős többség is kényelmes - ez arra utal, amit az Infostart korábban írt arról, hogy mely pártokkal foghat össze a kormányzás érdekében.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×