eur:
394.87
usd:
367.67
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Liepupe, 2015. március 22.Az amerikai szárazföldi hadsereg Stryker típusú  páncélozott harcjárműveinek konvoja a lettországi Liepupén halad át 2015. március 22-én. A Dragonyos Lovaglás fedőnevű hadgyakorlat keretében az amerikai egység az észtországi Tapa támaszpontjáról indult el az előző nap, hogy a balti államokon, valamint Lengyel- és Csehországon át jusson el németországi támaszpontjára, Vilseckbe. (MTI/EPA/Valda Kalnina)
Nyitókép: MTI/EPA/Valda Kalnina

"Még többet kell költeni a hadseregre" - mondja az észt kormányfő

A NATO-tagállamoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat - hangoztatta Tallinnban Kaja Kallas észt miniszterelnök, arra biztatva a tagországokat, hogy kövessék e téren a balti köztársaságok példáját.

A politikus a dpa német hírügynökségnek nyilatkozott az észt fővárosban zajló éves balti védelmi konferenciáról. Elmondta, hogy Észtország jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékát szánja védelmi kiadásokra. "Ezt szorgalmazom NATO-szinten is" - tette hozzá.

A tallinni tanácskozás témái között szerepelt az Ukrajna elleni orosz támadást követő regionális biztonsági helyzet is. Kallas erre utalva kifejtette: "Nézzük meg az 1988-as évet, amikor minden NATO-szövetséges a GDP több mint 1 százalékát költötte védelemre. És miért? Mert komoly veszélyt láttak. De most

a veszély nagyobb, mint a hidegháború idején volt, mert a háború visszatért Európába".

Boris Pistorius német védelmi miniszter, aki szerdán csatlakozott a konferenciához, beszédében Németország további támogatásáról biztosította a három balti NATO-tagországot "Oroszország elrettentésében".

"Németország vállalja a felelősséget és átveszi a vezető szerepet" - jelentette ki. "Az önök oldalán állunk, ameddig szükség van rá" - mondta. Figyelmeztetett, hogy "szörnyű következményei" lennének, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök tervei sikerrel járnának.

Pistorius megerősítette egy német dandár litvániai telepítésének tervét. Eszerint 4000 német katonát vezényelnének a balti országba, ahol állandó jelleggel állomásoznának családjukkal együtt.

A szerdán befejeződő háromnapos tallinni fórumon a balti köztársaságokon kívül részt vesznek más NATO-országok és Ukrajna képviselői is.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×