eur:
395.79
usd:
369.04
bux:
71820.7
2024. július 2. kedd Ottó
Megrongált autó Sztepanakertben 2023. szeptember 19-én, miután Azerbajdzsán terrorelhárító műveletet indított az örmények ellen Hegyi-Karabahban. Azeri tájékoztatás szerint az örmény erők az azeri állásokra támadtak, és több katonát megsebesítettek, örmény részről viszont cáfolják ezt az állítást. Örmény források szerint két polgári személy életét vesztette, huszonhárom pedig megsebesült.
Nyitókép: MTI/EPA/OC Media/Szargszján

Hegyi-Karabah úgy érzi, mindenki magára hagyta

Azerbajdzsán tervezetet adott át Örményországnak egy békemegállapodásról, Baku most Jereván válaszát várja – mondta el csütörtökön Ilham Alijev azeri elnök egyik képviselője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint.

Az Azertag azeri állami hírügynökség jelentése szerint véget értek az azerbajdzsáni Yevlaxban tartott egyeztetések Azerbajdzsán és a hegyi-karabahi örmény szakadárok között, de a tárgyalások eredményeiről nem közöltek részleteket.

A RIA Novosztyi örmény forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a felek nem jutottak végső megállapodásra a találkozón. Egy azeri képviselőt idézve a RIA azt is hozzátette:

nehéz azt elvárni, hogy egyetlen tanácskozáson megoldják az Azerbajdzsán és a hegyi-karabahi örmények közötti összes problémát.

Szamvel Sahramanján, az el nem ismert szakadár Hegyi-karabahi Köztársaság elnökének tanácsadója, David Babaján a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott: Hegyi-Karabah örmény vezetése megállapodott a tűzszünetről Azerbajdzsánnal, de a kulcsfontosságú részleteket, például a fegyverek átadására vonatkozóan még ki kell dolgozni.

Még sok kérdést meg kell vitatni, például a biztonsági garanciák ügyét. Nincs még végleges megállapodás – mondta.

Babaján azt is hozzátette: Hegyi-Karabah úgy érzi, Oroszország, a Nyugat és Örményország is magára hagyta. „Olyan érzés, mint Konstantinápolyban 1453-ban. Ostrom alatt vagyunk, és bekerítettek minket” – mondta.

Címlapról ajánljuk
Emelt készültségi szinten több európai katonai bázis – Tálas Péter elmondja, van-e terrorveszély

Emelt készültségi szinten több európai katonai bázis – Tálas Péter elmondja, van-e terrorveszély

Az európai támaszpontokon tíz év után rendeltek el Charlie fenyegetettségi szintet, és azt sem lehet kizárni, hogy támadás készül valamelyik létesítmény ellen. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének egyetemi docense az InfoRádióban elmondta: valószínűleg a környező helyzet általános romlása miatt, elővigyázatosságból kellett ilyen biztonsági intézkedést hozni.

Képeken Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója - videó

A magyar miniszterelnök kedd délelőtt érkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×