eur:
394.93
usd:
367.86
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje által közreadott kép egy amerikai F-35 Lightning II típusú lopakodó vadászbombázóról, miután feltöltötték üzemanyaggal egy KC–10 Extender repülőgépről Lengyelország légterében 2022. február 24-én. A NATO további harci repülőgépeket és helikoptereket helyezett át Romániába a szövetség keleti szárnyának megerősítése érdekében, válaszképpen az Ukrajnában kezdődött orosz hadműveletre.
Nyitókép: MTI/AP/Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje/Senior Airman Joseph Barron

Rejtély, hova tűnt az amerikaiak egyik vadászrepülője

Egy gyakorlat közben katapultált a pilóta.

Dél-Karolinában egy kiképzési gyakorlaton ismeretlen "szerencsétlenség" miatt katapultált egy F-35-ös vadászbombázó pilótája. Kisebb sérülésekkel földet ért, de a repülőt nem találják. Az eset részletei egyelőre nem ismertek - írta a hvg.hu.

A hatóságok helikopterekkel, műholdakkal keresik a járművet, a helyiek segítségét is kérték. A nehézséget részben az okozza, hogy a baleset környékén rengeteg a tó, nem kizárt, hogy az egyikbe zuhant a repülő.

„Az eltűnt F-35 Lightning II elhelyezkedése és röppályája alapján a keresés a Moultrie-tóra és a Marion-tóra összpontosul” – mondta később Heather Stanton főtörzsőrmester.

„Hogy a francba lehet elveszíteni egy F–35-öst? Tényleg nincs benne egy nyomkövető, és mi arra kérjük a lakosságot, hogy jelentsék, mint egy talált tárgyat?” – idézett a sajtó a Telex szerint egy helyi képviselő, Nancy Mace kifakadását.

A lezuhant F-35-ös a világ egyik legdrágább repülőgépe, az incidensben résztvevő F-35B variáns darabára 2020-as becslések szerint 135,8 millió dollár, azaz nagyjából 50 milliárd forint.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×