eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Low key photography of grungy old flags of China and USA.
Nyitókép: Klubovy/Getty Images

Elbeszélgettek egymással a kínaiak és az amerikaiak

Vang Ji kínai külügyminiszterrel tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója a hétvégén Máltán – közölte vasárnap az amerikai és a kínai kormány.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a felek megállapodtak abban, hogy az elkövetkező hónapokban további magas szintű megbeszéléseket fognak folytatni.

„Ez a találkozó részét képezi a nyílt kommunikáció fenntartását és a kapcsolatok felelősségteljes alakítására vonatkozó erőfeszítéseinknek” – közölte az amerikai elnök hivatala. Hangsúlyozta egyben, hogy

a megbeszélések „őszinte, tartalmi- és építőjellegűek voltak”.

Az állásfoglalás szerint a felek továbbá megbeszélték az Egyesült Államok és Kína bilaterális viszonyának kulcsfontosságú kérdéseit, valamint a globális és regionális biztonsággal, illetve az ukrajnai háborúval kapcsolatos kérdéseket. Washington egyben felhívta a figyelmet a béke és stabilitás jelentőségére a tajvani-öbölben.

Joe Biden amerikai elnök az utóbbi hetekben többször is jelezte, hogy még az idén személyesen találkozhat Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A két vezető legutóbb tavaly, az indonéziai G20-csúcson egyeztetett személyesen. A következő kínálkozó alkalom a San Franciscóban tervezett novemberi Ázsia-Csendes-óceán-csúcson.

Washington és Peking között az utóbbi időben ismét mélypontra estek a kapcsolatok az ukrajnai háború és Tajvan ügye miatt. Nemrég Biden bejelentette, hogy bizonyos amerikai befektetéseket korlátozni fognak Kínában, ami egyebek között a félvezetőket és a mesterséges intelligencia fejlesztésével kapcsolatos ágazatokat érinti.

Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 17:19
×
×
×
×