eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Nyitókép: Pixabay.com

Valami "alakul" Örményország és Azerbajdzsán között

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök telefonon közölte Emmanuel Macron francia elnökkel, hogy kész sürgős tárgyalásokat folytatni Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel a két ország határán kialakult feszült helyzet csökkentéséről - számolt be az örmény kormány sajtószolgálata szombaton.

A közlemény szerint "Pasinján miniszterelnök készségét fejezte ki, hogy sürgős megbeszéléseket folytasson az azerbajdzsáni elnökkel a feszültség de-eszkalációja érdekében".

Pasinján és Macron megvitatták a "Hegyi-Karabahban a Lacini-folyosó illegális lezárása következtében elmélyülő humanitárius válsággal, az azerbajdzsáni csapatok Hegyi-Karabah köré összpontosuló koncentrációjával, valamint az örmény-azerbajdzsáni államhatáron növekvő feszültség tendenciáival kapcsolatos kérdéseket" - derült ki a közleményből.

Pasinján megerősítette elkötelezettségét a 2022. október 6-i prágai és a 2023. május 14-i brüsszeli megállapodás, valamint az összes kérdés kizárólag diplomáciai módszerekkel, konstruktív légkörben történő megoldására irányuló megközelítés mellett.

A 2020 őszén lezajlott háborúban az azeri hadsereg Törökország segítségével jelentős területeket foglalt vissza a Hegyi-Karabahban és környékén. A háborút Oroszország közvetítésével tető alá hozott tűzszünet zárta le, amelyben az örményeknek le kellett mondaniuk az általuk korábban ellenőrzött hegyi-karabahi terület több mint 70 százalékáról.

Azóta a szakadár enklávé és Örményország között csak a Lacini-folyosón keresztül áll fenn közvetlen közúti összeköttetés. A feszültséget az utóbbi időben tovább fokozta, hogy Azerbajdzsán hónapok óta blokkolja a folyosót.

Hegyi-Karabahban ennek következtében katasztrofális helyzet alakult ki, élelmiszerből és gyógyszerekből is hiány van. Szerda óta csak jegyre adják a kenyérfejadagot.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×