eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter sajtóértekezletet tart Kijevben 2023. február 5-én. Az orosz-ukrán területi konfliktus közel egy évvel korábban, 2022. február 24-én szélesedett háborúvá, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát.
Nyitókép: MTI/AP/Daniel Cole

Zelenszkij bejelentette: meneszti a védelmi minisztert - itt az utódjelölt

Az ukrán elnök úgy döntött, hogy felmenti posztjáról Olekszij Reznyikov védelmi minisztert, és a héten felkéri a parlamentet, hogy Rusztem Umerovot, Ukrajna fő privatizációs alapjának vezetőjét nevezze ki a helyére.

Volodimir Zelenszkij nemzethez intézett éjszakai videóbeszédében elhangzott bejelentés az ukrán védelmi rendszer legnagyobb átalakítását teszi lehetővé az Oroszország által 2022 februárjában indított háború során - írta az Al Arabiya.

Reznikov, akit 2021 novemberében védelmi miniszternek neveztek ki, több milliárd dollárnyi nyugati katonai segély biztosításában segítette a háborús erőfeszítéseket, de a minisztériumát övező, általa rágalmazásnak minősített korrupciós vádak meggyengítették a pozícióját. Reznikov a háború több mint 550 napján volt védelmi miniszter.

Zelenszkij szerint a minisztériumnak új megközelítési módokra, valamint a katonasággal és a társadalom egészével való együttműködés más formáira van szüksége.

A védelmi miniszter leváltását a parlamentnek jóvá kell hagynia, de a Legfelsőbb Tanács képviselőinek többsége valószínűleg támogatni fogja. Zelenszkij is arra számít, hogy a parlament jóváhagyja Umerov kinevezését.

A 41 éves, krími tatár volt törvényhozó Umerov 2022 szeptembere óta vezeti az Ukrajna Állami Vagyonkezelő Alapot, és fontos szerepe volt például a fekete-tengeri gabonaügyletről szóló, kényes háborús tárgyalásokban.

Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×