eur:
399.32
usd:
363.9
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes
Olaf Scholz német kancellár a parlament üléstermében Mihail Gorbacsov egykori szovjet államfőről tartott megemlékezésen a Bundestag őszi ülésszakának kezdetén, 2022. szeptember 7-én Berlinben. A Nobel-békedíjas néhai politikus augusztus 30-án, 91 éves korában hunyt el egy moszkvai kórházban.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Félidő: újabb mélyponton a német kormánykoalíció támogatottsága

A gazdaság állapota és a migráció foglalkoztatja leginkább a németeket. Az Infratest dimap intézet felmérése szerint mindenekelőtt ennek alapján ítélik meg a kormány tevékenységét. A mérleg lesújtó.

A szociáldemokrata SPD-ből, a Zöldek Pártjából és a szabad demokrata FDP-ből álló koalíció 2021 decemberében történt hivatalba lépése óta eddig még nem volt olyan népszerűtlen, mint most. Rohamosan csökken a belső koalíciós viszályok elsimításával hasztalan próbálkozó Olaf Scholz kancellár támogatottsága is.

Az Infratest dimap rendszeresen végzi a mindenkori kormány tevékenységének megítélésével kapcsolatos felméréseit az ARD televízió megbízásából. A legfrissebb közvélemény-kutatás arról tanúskodott, hogy a megkérdezettek mindössze 19 százaléka elégedett a kormány munkájával.

A felmérést akkor végezték, amikor a kormány "válságtanácskozást" tartott.

A cél a belső viszályok elsimítása mellett mindenekelőtt a gazdaság élénkítését szolgáló csomagterv elfogadása volt.

A sorozatos és már előzetesen kiszivárgott ígéretek azonban egyáltalán nem hatották meg a német lakosságot, amit a felmérés eredményei is tükröznek.

Az adatokból kitűnt, hogy egyre nagyobb a különbség az ellenzéki, illetve a kormánypártok támogatottsága között. Az élen 29 százalékkal az ellenzék vezető erejének számító, az Angela Merkel vezetésével tizenhat éven keresztül kormányon lévő konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU áll. A konzervatívokat a mindenekelőtt bevándorlásellenes radikális jobboldal Alternatíva Németországnak (AfD) párt követi. A párt támogatottsága immár 22 százalékos, azaz minden korábbinál magasabb. Egyes német tartományokban – mindenekelőtt az egykori NDK-hoz tartozott keletiekben – már a politikai dobogó legfelső fokát ostromolja.

Ezzel szemben a kormánypártok népszerűsége rohamosan csökken. A szociáldemokratáké jelenleg 16 százalékos, míg a Zöldek Pártja 14 százalékra esett vissza. A szabad demokrata FDP pedig 6 százalékon "stagnál".

Az ellenzéki Baloldal Pártja (Die Linke) a felmérés szerint már be sem jutna a parlamentbe.

Az ország legnépszerűbb politikusa ugyanakkor változatlanul a szociáldemokrata védelmi miniszter, Boris Pistorius, akit a zöld párti külügyminiszter, Annalena Baerbock, majd a liberális pénzügyminiszter, Christian Lindner követ.

Jelentősen csökkent viszont Olaf Scholz támogatottsága, aki a listán a hatodik helyre esett vissza.

A kancellár azonban még így is megelőzi a CDU/CSU egyre népszerűtlenebb kancellárjelöltjét, Friedrich Merzet.

A felmérés szerint a a válaszadók főként a gazdaság és a migráció helyzetének megítélése alapján mérlegeltek. A környezetvédelem, illetve a klímaváltozás – ami tavasszal még a legfontosabb politikai problémának számított – a németeket most kevésbé foglalkoztatja. Mint ahogy egyre inkább "közömbössé" váltak az ukrajnai orosz háború alakulásával szemben is.

Ezzel egyidőben az Allensbach közvélemény-kutató intézet tanulmánya arról tanúskodott, hogy "drámai módon" csökkent a németek bizakodása az ország gazdasági erejében. Eszerint ötven százalékuk van azon a véleményen, hogy az elkövetkező 10-15 évben Németország aligha csatlakozhat ismét a a világgazdaság éllovas országaihoz. Egy évvel ezelőtt ugyanez az arány csak harminc százalékos volt.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×