eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Pedestrian crossing lights with walk and stop symbols
Nyitókép: Sean Gladwell/Getty Images

Új közlekedési lámpát tesztelnek – életeket menthet

Az állandóan a mobiljukat néző fiatalok miatt van szükség a változtatásra.

A mobilzombi olyan személy, aki gyalogos közlekedés közben az okostelefonja kijelzőjére összpontosít (például üzenetet küld, pokémont fog), ezért csak korlátozottan vesz tudomást környezetéről, nem látja a többi gyalogost, utcatáblákat, jelzőlámpákat. Az ilyen magatartás balesetveszélyes, ezért számos helyen intézkedéseket vezettek be, hogy megelőzzék a baleseteket – írja a vezess.hu.

Most a németországi Neussban kísérleti jelleggel bevetnek egy megoldást, amivel a mobilzombik is biztonságosabban közlekedhetnek. Az egyik kereszteződésben olyan speciális lámpát szereltek fel, ami a járdára is világít, így a földet valamennyire észlelő gyalogosok is észre vehetik, ha tilos az átjárás.

A helyi vezetés szerint kezdetben tisztán próbaüzemet terveznek, hogy tapasztalatokat szerezzenek a jelzőlámpás technikával. A vizsgálatnak legalább egy évig kell tartania. Ezt követően hoznak majd döntést a további fejlesztésről vagy a bővítésről. Az már látszik, hogy nappal, erős fénynél nem sokat ér a megoldás, ilyenkor a járdán nem látszik a kivetített fény, csak sötétedéskor észlelhető a megoldás.

A kezdeményezés nem egyedi, más városok hasonló projektekben viszont alig észleltek jelentős hatást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×