eur:
394.42
usd:
365.25
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Berlin, 2017. június 8.Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini sajtóértekezletre érkezik 2017. június 8-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: CLEMENS BILAN

Elmagyarázzuk, hogy mi történt a Soros-alapítványokkal

Soros György alapítványa nem kivonul az Európai Unióból, hanem hátrébb és odébb húzódik - ez három nap és megannyi ellentmondásos sajtóértesülés után tisztázódott.

Sajtóértesülések szerint a Nyílt Társadalom Alapítványok levélben tájékoztatta az általa támogatott civil szervezeteket, hogy mostantól inkább az Európai Unión kívül - Ukrajnában, Moldovában, Kirgizisztánban és a Nyugat-Balkánon - költi el a pénze nagy részét.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy kivonulnak, hiszen az uniós külpolitikájával és a roma közösségekkel foglalkozó társadalmi csoportokkal továbbra is együttműködnek - közölte Alissa Sadler, a Soros György által létrehozott szervezet egyik szóvivője.

A Nyílt Társadalom Alapítványokon keresztül jelenleg 15-20 magyarországi szervezet kap évente összesen 1,5 millió dollárnak megfelelő támogatást.

Köztük van a Transparency International, az Átlátszó, a Direkt36, a Háttér Társaság, Menedék Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság, a K-Monitor, az Eötvös Károly Közpolitikai Alapítvány, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület és a Patent Egyesület. Ezek közül több azt mondta a Telexnek, hogy nem lepte meg őket a Soros-szervezet döntése, és a költségvetésüknek nem meghatározó része az onnan érkező támogatás.

A budapesti Közép-európai Egyetemen működő Nyílt Társadalom Archívum igazgatója, Rév István szerint a Nyílt Társadalom Alapítványok döntése a CEU Budapesten maradt részlegét és a 7500 folyóméternyi iratot, 11 000 óra audiovizuális felvételt, illetve 12 terabájtnyi digitális adatot tartalmazó hidegháborús archívumot semmilyen formában nem érinti.

Azt viszont a Bloomberg már korábban megírta, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok világszinten 40 százalékos létszámcsökkentésre készül. Berlinben, Barcelonában és Londonban már elbocsátottak alkalmazottakat. Ez összefügg azzal, hogy Soros György a közelmúltban átadta a vezetést az egyik fiának, Alexander Sorosnak, aki radikális stratégiai irányváltásról döntött.

A magyar miniszterelnök politikai igazgatója a Facebook-oldalán reagált a hírre. Orbán Balázs azt írta, hogy „Az ilyen kérdésekről nekünk, magyaroknak vannak történelmi tapasztalataink: csak akkor hisszük el, hogy a megszálló csapatok valóban távoznak a kontinensről, ha az utolsó Soros-katona is elhagyja Európát és Magyarországot. Ettől még messze vagyunk…”

A politikai igazgató tavaly augusztusban angolul nyilatkozott Glenn Beck amerikai konzervatív politikai kommentátornak Soros Györgyről, aki nagyon tehetséges magyar embernek nevezett. „De az a szerep, amit a nyugati politikában játszik, nem hiszem, hogy jó szerep. Valószínűleg itt, az Egyesült Államokban is tud némi gondot okozni. De

egy olyan kis országban, mint Magyarország, a befolyása és a pénze megváltoztathatja a politikai esélyeket.

És nem akarja, hogy demokratikusan megválasszák, csak a háttérből akarja befolyásolni a dolgokat” - fogalmazott Orbán Balázs.

A Magyar Soros Alapítvány 1984-től 2007-ig működött Magyarországon, ahol ebben az időszakban 30 milliárd forintot osztott szét. A Nyitott Társadalom Intézetből létrehozott Nyitott Társadalom Alapítványok központja 2018-ig Budapesten volt, utána Berlinbe költözött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×